Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Словенската Adria Airways беше купена от черногорски „бананов крал“

На проведен вчера в Любляна търг за всички авиационни лицензи и сертификати, включително и сертификатът за авиационен оператор (Air Operator Certificate), на обявената миналата година в банкрут словенска авиокомпания Adria Airways, наддаването беше спечелено от черногорския бизнесмен Изет Растодер, известен като „кралят на бананите“.

Прозвището „крал на бананите“ на Растодер не е случайно. Черногорецът е собственик на бранда Derby Banana и притежава най-голямата в Европа компания за внос на банани.

Началната цена за тези съществени активи на Adria Airways е била фиксирана на 45 000 Евро, и макар депозити за търга да са били внесли и други трима участника, те всъщност не са наддавали и Изет Растодер е спечелил активите на първоначалната им цена от 45 000 Евро.

Това все още не значи, че черногорският бизнесмен е купил цялата авиокомпания Adria Airways, но придобитите нейни лицензи вече му дават право да извършва авиационни превози на територията на целия Европейски Съюз.

Да припомним, че Adria Airways беше национален превозвач на Словения в продължение на цели 58 години и продажбата на нейните основни активи, каквито са авиационните ѝ лицензи, за смешната сума от 45 000 евро напомня на една друга, също толкова смешна и печална продажба на една българска авиокомпания от недалечното ни минало …

Засега разпространяваните слухове са, че с тези лицензи Банановият крал планира създаването на нова европейска нискотарифна авиокомпания, базирана в Любляна.