Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Следствената комисия за катастрофата на Сухой се фокусира върху действията на пилотите

Членове на следствената комисия, разследваща катастрофата от 5 май със Сухой Суперджет на летище Шереметиево, са изразили много резерви относно действията на пилотите при инцидента.

Според източник близък до комисията, цитиран от вестник Комерсант, „първата грешка на пилотите е била да излетят при наближаващата буря, а след това, когато ситуацията се е усложнила, да предприемат кацане без да източат или изгорят достатъчно гориво, което да им позволи безопасно кацане.“

Самолетът наистина е бил ударен от мълния, но този удар единствено е прекъснал радио комуникациите, с което обстановката е станала сложна, но не и катастрофална, продължава източникът от следствената комисия, чието име не се споменава.

Добре е да припомним, че фюзелажът на всеки самолет действа като фарадеев кафез и удар от мълния не би трябвало да причини щети нито на оборудването на самолета, нито на неговите пътници. Всъщност практически ежедневно в някоя точка на земното кълбо самолет бива удрян от мълния, без това да предизвиква катастрофа.

Според източника, след злополучното кацане пилотите не са прекъснали подаването на гориво към двигателите и са отворили люковете на пилотската кабина, което е способствало за засилване и разпространяване на пожара в салона.

Засега следственият комитет не е успял да изясни защо пилотите предприемат кацане с очевидно по-висока от безопасната за това скорост, което се счита за една от основните причини за катастрофата.

През последните три дни преди злополучния полет, капитанът Денис Евдокимов е направил три полета и е бил във въздуха общо не повече десет часа, тоест счита се, че преумора не би могла да бъде причина за инцидента.

Ето и едно видео, заснето минути след инцидента. Публикуваме го без коментар …