Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пенсионираха първите два A-380

Първите два въведени в редовна експлоатация Airbus A-380 направиха последния си полет, кацайки на летището Тарб Лурд във Франция, където ще бъдат разглобени за резервни части и скрап.

Това са машините със серийни номера MSN003 и MSN005, като първият от тях дори е бил демонстрационен тестов екземпляр още при представянето на модела през 2006.

И двете машини са били част от флотата на Singapore Airlines, която авиокомпания беше и първата, въвела супер джъмбото в експлоатация (т.нар. launch customer). Машината със сериен номер MSN003 е доставена на Singapore Airlines на 15 октомври 2007 и от 25 октомври същата година започва редовни полети по линията от Сингапур до Сидни, с регистрация 9V-SKA.

Всъщност тъжното в тази новина е, че и двете машини не са изчерпали своя полетен ресурс, но германската лизингова компания – собственик на машините, просто не е намерила нов клиент, който да ги експлоатира, след като изтекъл 10-годишния лизингов договор със Singapore Airlines.

Така, MSN003 и MSN005 са боядисани изцяло в бяло и правят последния си полет до авиационното „гробище“ Тарб Лурд в Южна Франция.

Оказва се, че ако не са във въздуха, и то пълни с плащащи пасажери, поддръжката на тези гиганти е ужасно скъпа и финансово по-изгодно е да бъдат продадени на части.

Както се вижда от снимката, първото нещо, от което огромните красавци са лишени, са двигателите. Всеки от тях, в зависимост от състоянието и остатъчния си ресурс, може да бъде продаден за от няколко милиона, до няколко десетки милиона долара. Подобно е положението и с ред компоненти от авиониката, обзавеждането и останалото оборудване.

Снимката на лишените от своите двигатели A-380 навява още повече тъга и на фона на факта, че през февруари т.г. Airbus съобщиха че спират производството на A-380. Макар че производителите обещаха да доставят резервни части за тях, докато все още има A-380 в небето, компонентите от „пенсионираните“ машини ще стават все по-търсени.