Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

САЩ свалиха още един летящ обект над Аляска

Изтребители на военновъздушните сили на САЩ свалиха неидентифициран обект с неизвестен произход край бреговете на Аляска в петък, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби по време на брифинг.

Обектът е бил с размерите на малък автомобил и е лeтял в близост до границата на Аляска с Канада, но засега администрацията не е определила какво точно представлява този обект и дали е държавна собственост, каза Кърби. Пилотите, свалили обекта, са успели да преценят, че той е безпилотен.

„След като беше уведомен и посъветван от Пентагона, президентът Байдън нареди на военните да свалят обекта, което те направиха и обектът падна в наши териториални води“, продължи Кърби.

Командването на аерокосмическата отбрана на Северна Америка е открило обекта чрез наземен радар в четвъртък, потвърди говорител на Пентагона, след което обектът е бил неутрализиран от изтребители F-22 с ракети AIM-9 Sidewinder.

„Обектът летеше на височина от 40 000 фута (12 200 метра) и представляваше заплаха за безопасността на гражданските полети в региона“, каза генералът от ВВС Пат Райдър по време на брифинга в петък. Военни хеликоптери са на място, за да събират отломките от обекта.

Обектът е бил напълно различен от китайския балон за наблюдение, забелязан за първи път над Монтана миналата седмица и свален от F-22 миналата събота край бреговете на Южна Каролина.

Райдър поясни, че двата обекта са били „третирани“ по различен начин поради размера и местоположението на обектите, като последният обект е бил много по-малък от сваления по-рано балон.