Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Авиокомпании спират полетите до Казахстан. Според Рогозин, Байконур не е застрашен.

Няколко авиокомпании, сред които Lufthansa, Flydubai и Air Arabia, спряха редовните си полети до най-големия казахстански град Алмати, заради възникналите в страната граждански безредици.

„Поради развитието на събитията, Lufthansa реши да не предлага повече редовни полети до Алмати до второ нареждане“, каза говорител на германския авиопревозвач, цитиран от Ройтерс.

На 5 януари 2021 г. международното летище Алмати беше щурмувано от антиправителствени протестиращи, което доведе до отменяне на много полети, въпреки че по-късно летището е превзето от правителствени войски. Междувременно се появиха и съобщения, че похитители са поели контрола над пет самолета на летището в Алмати, включително самолети, принадлежащи на чуждестранни авиопревозвачи.

„Сградите на летището са отцепени от силите за сигурност и засега няма съобщения за стълкновения в близост до летището“, твърди анонимен източник, цитиран от руската агенция ТАСС.

Протестите започнаха в резултат на внезапното и драстично покачване на цената на втечнения газ, след като правителството вдигна тавана за цените на това гориво в началото на годината.

По-късно обаче протестите прераснаха в масов бунт против икономическото неравенство и корупцията в страната.

Днес (6 януари 2021) Армения и Русия потвърдиха, че в Казахстан ще бъдат изпратени мироопазващи сили, след като новият президент на Казахстан Касим-Жомарт Токаев поиска помощ от членовете на регионалния договор за колективна сигурност, в който влизат Русия, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

Ръководителят на руската космическа агенция „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин обяви, че е засилена сигурността около намиращия се в Казахстан космодрум Байконур, който в момента е отдаден под наем на Русия.

„Това беше нощ без инциденти в Байконур, написа Рогозин в Twitter. Ситуацията в града и на съоръженията на космодрума е овладяна.“

Снимка: Владимир Третяков / Shutterstock.com