Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Руски диспечери заплашиха да свалят френски AWACS над Черно море

Руските сили са заплашили да свалят френски самолет за наблюдение, патрулиращ в международното въздушно пространство над Черно море, съобщиха вчера френски служители от отбраната.

„Руски диспечер по контрол на въздушното движение заплаши да свали френски самолет в Черно море, докато е патрулирал над свободни международни води“, каза френският министър на отбраната Себастиен Лекорню по радио RTL.

Френски военен говорител, полк. Пиер Годилиер, поясни че Лекорню е имал предвид инцидент от средата на миналия ноември, свързан с един от четирите френски самолети за наблюдение, предупреждение и контрол на въздушното пространство, или AWACS, който летял над международни води в Черно Море. Годилиер описва инцидента като безпрецедентен за френските пилоти в този регион.

„Това беше особено агресивен радиообмен и се случва за първи път“, добави той.

Други двама служители споделиха, че разговорът е бил на английски и че руският контрол на въздушното движение е казал, че неговите сили ще „унищожат“ френския самолет.

В своето радио интервю Лекорню каза, че Русия се връща към „особено агресивно“ поведение, напомнящо поведението на бившия Съветски съюз по време на Студената война.

Пилотите на френските военновъздушни сили редовно патрулират по източния фланг на НАТО, част от усилията на военния алианс да засили отбраната си, след като Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна преди две години.

Летейки високо над международни води в Черно море, френският AWACS използва своя мощен радар и друго оборудване за наблюдение, за да надникне в Кримския полуостров, който беше анексиран от Русия през 2014 г. Тези полети могат да засекат изстрелвания на ракети, въздушни бомбардировки и друга военна активност от войната в Украйна.

Да припомним, че през 2022 г. руски изтребител изстреля ракета близо до самолет за наблюдение RC-135 на британските военновъздушни сили, който също летеше в международното въздушно пространство над Черно море. През март 2023 г. правителството на Съединените щати публикува видео на руски изтребител, който изхвърля гориво върху дрон за наблюдение от военновъздушните сили на САЩ. След тази атака дронът се разби в Черно море.

Източник: ABC News
Снимка: Ерик Салар / Wikimedia Commons