Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Първи полет направи специализиран дрон за въздушно дозареждане с гориво

На 19 септември в абиобаза близо до Сент Луис, щата Илиноис, първи полет направи по същество първият безпилотен апарат, специализиран във въздушно презареждане на други летателни апарати. Това е дронът на Boeing – MQ-25 Stingray.

Тестовият „прощъпулник“, включващ наземно контролирано рулиране, над двучасов полет с изпълнение на задача, следван от завръщане в базата и кацане, всяка фаза от който премина безпроблемно, доказа качествата както на самия летателен апарат, така и на наземното му контролно оборудване.

Плановете са MQ-25 Stingray да стане част от въздушната флотилия на основните самолетоносачи на САЩ, като с негова помощ по същество се разширява обсега на практически всеки летателен апарат от самолетоносача, включително самолетите за електронна борба и разузнаване E/A-18G Growler и изтребителите F-35C и F/A-18 Super Hornet.

Дронът-танкер може да достави 7 000 литра гориво на разстояние от над 900 километра. Досега подобни мисии за презареждане във въздуха от самолетоносач се изпълняваха от пригодени за целта F/A-18 Super Hornet, но освен че те не можеха да доставят това количество гориво, мисиите за презареждане „изяждаха“ от ресурса на тези по същество особено скъпи бойни машини.

В рамките на договора на стойност 805 милиона долара, Boeing ще произведе първите четири MQ-25, които трябва да влязат на въоръжение до 2024. В случай че първите четири машини се окажат успешни, ВМС на САЩ ще направят поръчка за още 72 машини на стойност 13 милиарда долара.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!