Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Почти навсякъде спират полетите на 737 Max. Boeing ще преработват софтуера.Вследствие на неизяснените засега обстоятелства около катастрофите на 737 Max на Lion Air и Ethiopian Airlines, повечето от авиационните администрации по света спряха полетите на този тип самолети.

След Китай и Австралия, Европейската агенция по безопасност на полетите EASA също издаде директива, с която спря полетите на Boeing 737 MAX над територията на Европа. Вследствие на това, и нашата „Гражданска Въздухоплавателна Администрация“ (ГВА) издаде необходимите указания, ограничаващи полетите на тези самолети в българското въздушно пространство.

От авиационните администрации, контролиращи по-големи въздушни пространства, към момента изглежда все още полетите на серията 737 Max не са спрени единствено на територията на САЩ, където FAA не е издала директива да „приземяване“ на машините, но пък поиска от Boeing „не по-късно от април“ да преразгледат софтуера, управляващ системата MCAS.

От Boeing реагираха мигновено и заявиха, че вече работят по промени в алгоритмите, по които работи MCAS, както и учебните материали и методиката за обучение на пилотите. Промените в софтуера, управляващ системата MCAS, ще се състоят в подобряване на начина за обработка на данните, постъпващи от датчиците за ъгъл на атака и ограничаване на въздействието на системата върху тримовката на хоризонталния стабилизатор.

От Boeing поясняват, че системата MCAS по принцип е предназначена да се активира единствено при „прекомерни ъгли на атака, а не в нормален полет“, и допълват че „пилотите винаги ще запазват възможността си да анулират (override) работата на MCAS чрез електрическите или ръчни регулировки на тримерите.“

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Къде може да е проблемът на 737 Max?

Снимка: EPA
74-годишен Douglas DC-3 се разби в Колумбия. Няма оцелели.

737 MAX 8 на етиопските авиолинии катастрофира тази сутрин

Затвори