Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Пентагонът даде зелена светлина за производството на B-21 Raider

Уилям ЛаПлант, заместник-министър на отбраната на САЩ, разкри че Northrop Grumman е получил първоначалния договор за производство на бомбардировача B-21, който направи първите си полети наскоро.

„Миналата есен, въз основа на резултатите от наземните и полетните тестове и плановете на екипа за производство, дадох зелена светлина да започнем производството B-21 с ниски темпове“, каза ЛаПлант в изявление за списание Air & Space Forces.

Заместник-министърът поясни, че договорът е подписан преди края на 2023, но не предостави сумата на договора, нито броя на самолетите, които той покрива.

От Northrop Grumman не направиха изявление по темата.

Военновъздушните сили на САЩ едва сега „признаха“, че първият произведен B-21, наречен „Cerberus“, е направил втори полет на 17 януари, но отново не разкриха никакви подробности.

Служители на Пентагона твърдят, че ограничената информация за движението на B-21 идва по указание на министъра на отбраната Лойд Остин, който изрично е забранил на военновъздушните сили да правят медийни събития от тестовите полети на B-21.

Да припомним, че първият B-21 излезе от хангарите на Нортроп в Палмдейл, Калифорния, през декември 2022 г. на гала събитие пред ВИП персони и медии, но достъпът до самолета беше строго контролиран за да се предотврати фотографирането на машината от всякакъв друг ъгъл, освен директно отпред.

Единствените налични изображения от първия полет на B-21 са направени от частни фотографи и спотъри, лагерували в края на пистата на завод 42, където Northrop сглобява B-21.

Шефът на Глобалното ударно командване на военновъздушните сили (AFGSC) генерал Томас А. Бусиер каза на 7 март 2023 г., че ВВС на САЩ ще разполагат с минимум 100 броя B-21 като част от дългосрочен план за флота от 220 бомбардировача.

Твърди се, че B-21 ще бъде по-евтин от своя предшественик B-2, който струва повече от 1 милиард долара всеки, но точната цена на B-21 все още не се разкрива.

Снимка: Facebook