Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Парашутист и пилот загинаха при злощастен инцидент в Италия

На 20 септември 2020 в района на италианския град Кремона при злощастен инцидент загинаха парашутист и пилота на самолета, от който той е скочил.

Нещастието се е случило след като седем и всичко осемте парашутисти на борда на Pilatus PC-6 Turbo Porter скочили без проблем. При отделянето от самолета на последният, осми парашутист обаче, по неизяснени засега причини, парашутистът е влязъл в съприкосновение със самолета. При удара парашутистът е загинал на момента, а машината е станала неуправляема и е пикирала почти вертикално до земята.

Засега не е ясно дали парашутистът е ударил хоризонталното оперение на машината при самото си отделяне от нея, или самолетът е ударил парашутиста, при стръмно снижение след напускането на всички парашутисти.

Твърде вероятно е да се е случило второто, защото на една от снимките, направени от очевидци (малката снимка най-горе вляво), се вижда че от падащия самолет липсва цялото ляво полукрило, а това по-скоро говори че машината е ударила парашутиста при снижението си, защото парашутистът няма как да удари крилото при самото напускане на машината.

Самолетът се е разбил в поле, на около 2 км. северно от летище Кремона-Миляро, откъдето е излетял. При удара пилотът е загинал на място, а машината е напълно разрушена. Жертвите са 54-годишният пилот Стефано Грисенти и 41-годишният парашутист Алесандро Товази.

По-долу можете да гледате видео, в което през 2014 по подобен начин парашутист и пасажер в тандемен скок се разминават на косъм със смъртта, когато на сантиметри от тях преминава стръмно снижаващия се самолет, от който току-що са скочили ….