Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Още един изцяло електрически VTOL самолет полетя за първи път

На 4 май 2019 първи полет направи още един изцяло електрически самолет с вертикално излитане и кацане (eVTOL). Става дума за петместния Лилиум (Lilium Jet), който виждате на снимките.

В концепцията на Лилиум няма революционни новости, но комбинацията от прилагани технологии изглежда впечатляващо. Впечатляващи са и характеристиките му.

Lilium Jet се задвижва от 36 електромотора, всеки един въртящ многолопатен проходен винт (ducted fan), които силно наподобяват работата на съвременните турбовентилаторни двигатели. Електромоторите са разположени в основното, задно крило, и в по-малко предно крило, като и двете крила се завъртат по напречната ос, подобно на концепцията „tilt-rotor“. По този начин Лилиум излита вертикално, но във въздуха крилете, заедно с електромоторите, се завъртат хоризонтално и тягата вече създава хоризонтална скорост, а крилете – подемна сила.

Впечатляващи са и характеристиките на летателния апарат: автономията на полета с едно зареждане е 300 км, максималната скорост – 300 км/ч, а пълният заряд на батериите се постига след 6-часово зареждане от обикновен контакт с напрежение 220-240V.

С тези характеристики Lilium Jet очевидно превъзхожда съществуващите си конкуренти, но вероятно най-същественото предимство на апарата е пределната простота в конструкцията.

Както ясно се вижда на снимката, летателният апарат няма нито вертикално кормило, нито опашно оперение, нито каквато и да било механизация на крилото, като управлението на машината във въздуха се постига посредством диференциране и векторизиране на тягата в различните двигатели.

Интересното е, че в режим на хоризонтален полет, Лилиум ползва едва 10% от общата налична мощност на двигателите си, която е около 2000 к.с, а това представлява енергийна ефективност, сравнима с тази при електромобилите. Това означава, че при разходи сравними с тези на електромобил, собствениците на новия летателен апарат ще могат да се придвижат от точка А до точка Б несравнимо по-бързо, удобно и приятно.

Всъщност немската стартъп компания, разработваща Лилиум, е направила първите тестови полети на машината още през 2017, но тогава е ставало дума само за умален безпилотен двуместен модел с цел да се докаже жизнеността на концепцията. Полетялата в началото на май нова машина вече е пълноразмерен и напълно функционален прототип, на който предстои фаза на интензивни тестове за сертифициране.