Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Следващото поколение пътнически самолети да са само с един пилот?

Хората, достатъчно отдавна свързани с авиацията, помнят времената в които екипажът в пилотската кабина задължително се състоеше от четири човека: командир, втори пилот, щурман и борден инженер. Такива бяха повечето самолети на бившия Съветски съюз, като Ту-134 и повечето Ту-154. В същата епоха, американците бяха заложили само на тричленен екипаж от командир, втори пилот и борден инженер. Такива бяха легендарните Boeing 707 и 727.

От няколко десетилетия обаче стандартът за численост на екипажа в пилотската кабина е само двама човека – командир и втори пилот. Това, разбира се, е продиктувано от главоломното навлизане на компютърните системи в самолета, които свалиха от плещите на екипажа много от трудоемките дейности, свързани с навигацията и контрола над машината като цяло.

В този ред на мисли, вероятно няма да е изненадващо, че в едно проучване на американската компания за финансови и консултантски услуги Дефриз (Jefferies), проведено сред основните авиокомпании, инвеститори в областта на авиацията и лизингови компании, очакването на мнозинството от тях било в бъдеще самолетите да могат да бъдат управлявани само от един пилот!

Появи се дори слух, че проектът на Boeing за нов средноразмерен самолет (NMA) ще бъде пригоден за опериране само с един пилот. В разпространените слухове дори се съобщаваше, че при такава организация, вторият пилот ще бъде наземно базиран и ще може да подпомага работата на пилотите на няколко самолета едновременно.

Това, разбира се, са само слухове, които вероятно не отговарят на истината. Самият факт обаче, че подобна възможност изобщо се дискутира, е силно показателен, а вероятно и смущаващ.

Всъщност, в условията на яростната надпревара за снижаване на цените на билетите, комбинирана със сериозния напоследък недостиг на квалифицирани пилоти, подобно решение не изглежда никак нереалистично.

Вероятно за да успокоят духовете, в публикувана миналата неделя от Джефриз нота се добавя, че „подобно решение би било свързано с промени, за които ще са нужни не по-малко от десет години, но клиентите на авио производителите биха оценили подобна стъпка.“

В отговор на тези идеи, Чалз Таупс – вицепрезидент по развитието и технологиите на Boeing – заяви че е възможно работата с един пилот на борда първо да се експериментира при карго полетите, но за прилагането на подобен подход при пътническите превози ще са нужни поне няколко десетилетия.