Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Легендата Ту-134 направи своя последен полет

Една от легендите на съветската гражданска авиация, и един от най-обичаните реактивни самолети от епохата на СССР, направи своя последен полет на територията на Русия и се отправи на заслужена почивка в авиационен музей.

На 22 май в 8:15 ч московско време Ту-134Б-3 на авиокомпании «Алроса», направи последния граждански полет на Ту-134 в Русия – от град Мирный в Якутия до летище Толмачево в Новосибирск. Честта да бъдат на борда на този исторически полет са имали 72 пасажера.

Ту-134 беше един от най-масовите пътнически лайнери от епохата на Съветския съюз. Разработен в началото на шейсетте години на ХХ век и направил първи полет през 1963, Ту-134 е произвеждан в различни модификации повече от 20 години, а от него са произведени 854 машини – една наистина впечатляваща цифра за тези времена.

Интересно е, че конкретният Ту-134Б-3, извършил последния полет за модела, е бил въведен в експлоатация през 1980 г. и през известен период от кариерата си е бил личен самолет на руската звезда Алла Пугачова, като е носел на фюзелажа си името „Алла“.

След пенсионирането си, машината с борден номер RA-65693 ще остане в музея за история на авиацията в Толмачево.

Макар и с това официално да се прекратяват гражданските полети на Ту-134 в Русия, все още машини от този модел се използват от руските ВВС, а могат да бъдат видени да летят и в някои страни от Африка, както и в Северна Корея от авиокомпания Air Koryo.

https://www.youtube.com/watch?v=iM2M3cthsi8