Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Наричат ги tilt-rotor aircraft и събират най-доброто от два свята

Това не са хеликоптери, но могат да зависват и да кацат вертикално, като хеликоптери. Не са и самолети, но имат крило и използват подемната му сила за да летят, като самолетите. Те събират в себе си най-доброто от двата свята, но въпреки това, съдбата им не е лесна. Наричат ги tilt-rotors и най-известният от тях е военният V-22 Osprey.

Tilt-rotors буквално означава „накланящи се витла“, като точно в това е и същността на концепцията. Двете огромни витла, подобни на хеликоптерни, са монтирани, заедно с двигателите, в двата края на крилото. Тези витла обаче могат да се накланят и, заедно с двигателите, да застават както вертикално, така и хоризонтално.

Когато тягата на витлата е насочена вертикално, летателното средство наподобява и се държи като хеликоптер. Веднъж във въздуха обаче, двигателите, заедно с витлата, се накланят хоризонтално и вече създават не подемна сила, а хоризонтална тяга. От този момент нататък, подемната сила вече се поема от крилото, а летателното средство започва да лети като самолет.

V-22 Osprey

V-22 Osprey

Както писахме по-горе, най-известното такова летателно средство е военният V-22 Osprey (произнася се Оспри, в превод – орел рибар) който прави първи полет през 1989, но е въведен на въоръжение в Щатските ВВС едва през 2007.

Причината: като всяко първо по рода си летателно средство, началото на V-22 е свързано с много трудности и неблагополучия, включително е две тежки катастрофи през 1992 и 2000 г.

Въпреки трудностите обаче, концепцията продължава да набира скорост, и доказателство за това е фактът, че вече са разработени tilt-rotors за цивилни нужди, какъвто е AW609 (на снимката най-горе), който ще ви представим тук.

За разлика от Osprey, AW609 вече е с херметизирана кабина, което му позволява да лети на височини до 8000 метра, тоест във въздушни слоеве, където може да е по-ефективен, а и далеч от активните атмосферни процеси. Подобно на Osprey обаче, началото му е трудно. През 2015 прототипът на AW609 катастрофира при тестов полет, убивайки и двамата пилоти.

Производителите му от фирмата Leonardo Helicopters обаче нямат намерение да се отказват. Машината вече е в процес на сертификация във FAA, и ако всичко върви по план, машината ще може да бъде въведена в редовна експлоатация още през 2020.

Плановете са тя да бъде ползвана както като „авиолинейка“ при аварийно-спасителни операции, така и като луксозен и удобен летателен апарат за бизнес нужди. Комбинацията от възможностите за вертикално излитане и кацане, заедно с полет при скорости близки до 600 км./ч. го правят особено подходящ за целите.

По непотвърдени данни, интерес към придобиване на първите сертифицирани AW609 е проявил милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, който е и квалифициран пилот на хеликоптери.

Разбира се, очаква се цената на подобно творение да е височка – около 25 милиона долара – което е близо два пъти цената на нормален хеликоптер с подобни размери, но както казват представители на производителите, „Това е Кадилакът на хеликоптерите, и той предполага клиенти, можещи да си позволят Кадилак.“