Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Откриха сонарно изображение на останки, които може би са от самолета на Амелия Ерхарт

Мъж от Южна Каролина вярва, че може да е открил самолета, с който Амелия Ерхарт е летяла, когато е изчезнала над Тихия океан през 1937 г.

Бившият офицер от разузнаването на ВВС на САЩ Тони Ромео превърна очарованието си от легендарната дама пилот в приключение, когато се впусна в амбициозно търсене на изгубения самолет на Ерхарт.

Ромео, който продаде имотите и инвестициите си за да финансира своето търсенето, успя да направи сонарна снимка на обект с формата на самолет на океанското дъно през миналия декември.

„Това е може би най-вълнуващото нещо, което правя в живота си“, каза Ромео пред Wall Street Journal. „Чувствам се като 10-годишно дете, тръгнало на лов за съкровище.“

Да припомним, че на 2 юли 1937 г. самолетът Lockheed Electra, с който Ерхарт и нейния навигатор Фред Нунън извършват околосветски полет, изчезва безследно на път за остров Хаулънд, където е трябвало да зареди гориво, и където всъщност никога не пристига.

Тогава издирването на изчезналия самолет продължава девет дни, но не се откриват никакви физически останки нито от самолета, нито от Ерхарт и Нунън.

Впоследствие десетки експедиции, включително и на известния Робърт Балард, опитват безуспешно да открият останки от самолета, а изчезването на Амелия Ерхарт става основа на стотици хипотези и теории, за нито една от които обаче не се намират доказателства.

През последните години бившият офицер Тони Ромео похарчи 11 милиона долара за да финансира новата експедиция и да закупи високотехнологично оборудване за търсенето, включително дълбоководен радиоуправляем спускаем апарат „Hugin“, произведен от норвежката компания Kongsberg.

Експедицията стартира в началото на септември миналата година от Тарава, Кирибати, пристанище близо до остров Хауланд, с екипаж от 16 души на борда на изследователски кораб.

В крайна сметка, около месец след началото на търсенето, подводният апарат уловил размито сонарно изображение на обект с размерите и формата на самолет, лежащ на около 5000 метра дълбочина на около 100 мили от остров Хауланд, до който всъщност Амелия Ерхарт е трябвало да долети.

По време на самата експедиция обаче изображението остава незабелязано, а екипът го намира при подробен преглед на данните, около 90 дни след края на експедицията.

Сега Ромео планира да се завърне на същото място, за да получи по-добри изображения на открития обект.

Дороти Кокрейн, куратор в отдела по аеронавтика на Националния музей Смитсониън е заявила, че местоположението на сонарното изображение приблизително съвпада с мястото, където според експертите самолетът на Амелия Ерхарт може да се е разбил.

Експертите обаче не са готови да определят окончателно находката и са поискали по-ясни изображения с повече подробности, които да позволят идентифицирането на самолета.

Снимки: Bettmann Archive / Deep Sea Vision / Instagram