Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Нигерийски самолет кацна на грешно летище заради сгрешен полетен план

Нигерийските власти за гражданска авиация (NCAA) започнаха разследване на полет, управляван от United Nigeria Airlines (UNA), който кацна на грешно летище.

На 26 ноември това, което е изглеждало като рутинен полет за пътниците на UNA, се развило различно от това, което пътниците очаквали. UN504 бил редовен полет от Лагос до летище Абуджа. Самолетът обаче кацнал на международното летище Асаба, на около 320 км от планираната дестинация.

Според данни от Flightradar24, UN504 е първият планиран полет на самолета на 26 ноември. Той трябвало да излети от Лагос в 06:30 и пристигне в Абуджа в 07:45 местно време. Въпреки това, след почти девет часа закъснение, полетът излетял в 15:24 и летял директно за Асаба, кацайки в 16:07.

Пътниците на борда на полета споделили, че екипажът е обявил „Добре дошли в Абуджа“ само за да се разбере от всички, че всъщност са в Асаба. Както се съобщава изданието „The Cable“, екипажът на полета по-късно обявил, че е получил грешен полетен план. United Nigeria Airlines публикува изявление в X (бивш Twitter), обясняващо събитията, довели до „отклоняването“ поради „лошо време в Абуджа“.

Няколко пътници и заинтересовани страни от авиацията в Нигерия обаче незабавно развенчаха изявлението на компанията. Най-малкото поради това, че докладите на ръководителя на въздушното движение от Нигерийската агенция за управление на въздушното пространство нямат нищо общо с твърденията на авиокомпанията за лошо време в Абуджа по време на инцидента.

Споделете в ...