Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Бермуда спряха сертификатите за летателна годност на регистрираните там руски самолети

От вчера, 13 март 2022, дирекцията за гражданска авиация на Бермудските острови спря действието на всички сертификати за летателна годност на регистрирани на Бермудските острови самолети, опериращи в Русия.

В мотивите за това решение се посочва, че международните санкции затрудняват бермудските авиационни регулатори да поддържат надзор върху безопасността на тези управлявани от Русия самолети, което означава, че тези регулатори вече не могат надеждно да контролират дали тези самолети са годни за полети.

Сега вероятно ще си кажете: какво пък толкова, като някакви си там острови спрели сертификатите на „световна сила“ като Русия? Всъщност обаче това решение ще има огромни последици за руската гражданска авиация. Проблемът е в това, че над 70% от цивилните самолети в Русия са регистрирани на Бермудските острови, включително и някои от руско производство, като Сухой Суперджет.

Сред причините толкова много самолети, летящи в Русия, да са регистрирани на Бермудите, са по-ниските вносни мита, както и по-лесните и ценово по-достъпни условия за застраховка.

По данни от Ройтерс, от близо 1000 самолета в руския комерсиален въздушен флот, 745 са регистрирани на Бермудските острови. От тях 713 са на лизинг, а 32 са собственост на руски юридически лица.

Вследствие на горното решение вероятно ще се окаже, че дори и незасегнати от лизинговия скандал самолети също няма да могат да летят извън територията на Русия, този път заради липса на летателна годност.

Руското правителство заяви в четвъртък, че е предложило да се позволи на чуждестранните самолети, наети от руски авиокомпании, да бъдат национализирани и регистрирани като собственост на авиокомпаниите, като им бъдат издадени руски сертификати за летателна годност. Съвсем ясно е, че и двете решения са в разрез както с международното търговско право, така и с всякакви международни авиационни регулации, действащи на тази планета.

Много руски самолети в момента вече са без застраховка, но въпреки това продължават да летят, макар и само над територията на Русия.

Световните лизингови компании, които очакват предстоящия краен срок да си върнат от руски авиокомпании стотици самолети на обща стойност близо 10 милиарда долара, получиха в отговор от руската страна единствено мълчание. Експерти предупреждават, че съдебните спорове по случая могат да продължат десетилетия – време, през което вероятността администриран от Русия граждански самолет да може да лети извън територията на тази страна клони към нула.