Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Неидентифициран обект се взриви близо до руския град Ставропол

На 14 септември 2022 неидентифициран засега летящ обект се е разбил в близост до руския град Ставропол, на около 350 километра от украинската граница.

При удара в земята обектът се е запалил и спасителни екипи бързо са пристигнали на мястото на катастрофата за да овладеят пламъците. В този момент обаче обектът се е взривил при което са ранени шестима души, от които четирима местни жители и един пожарникар. Пожарникарят е получил тежки изгаряния и е хоспитализиран.

Според руските медии, неидентифицираният засега обект бил украински разузнавателен дрон Ту-141 „Стриж“, тъй като в момента Украйна е единственият известен оператор на тези безпилотни апарати.

Публикация в Twitter обаче опровергава това твърдение, посочвайки приликите между останките от обекта и руската ракета „Кинжал“. Публикацията в Туитър можете да видите под тази статия. От снимките в публикацията ясно се виждат елементи, характерни именно за тези руски хиперзвукови ракети, с каквито украинските въоръжени сили не разполагат.

Какво представлява „хиперзвуковата“ ракета Кинжал?

Русия рекламира ракетата Кинжал (на снимката най-горе) като хиперзвуково оръжие с въздушно изстрелване, което може да бъде носено от бомбардировача Ту-22М или тежкия прехващач МиГ-31.

Според официални руски източници, ракетата може да развива максимални скорости от MACH 10 до MACH 12 (10 до 12 пъти скоростта на звука). Наличието на ускорителя сред останките показва, че ракетата най-вероятно е била случайно изпусната от самолета-носител.