Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Руски министър иска пилотите сами да ремонтират самолетите си

„Руските пилоти трябва да станат механици и да се научат сами да поддържат самолетите си“, смята заместник-министърът на промишлеността и търговията на Русия Олег Бочаров.

„Заедно с Министерството на транспорта трябва да подготвим и сертифицираме пилотите като универсални бойци: те трябва да бъдат пилоти и механици едновременно. А оборудването трябва да включва възможност за полеви ремонти“, е заявил Бочаров по време на сесия на Източния икономически форум, предадена от Telegram канала „Авиаторщина“.

Въпреки че Бочаров вероятно е имал предвид основно регионалната авиация, неговите забележки бяха широко интерпретирани като отнасящи се до руската авиация като цяло, което предизвика тежки критики от различни новинарски издания.

Освен това, зам. министърът е разкрил, че министерствата работят върху напълно нова система за поддържане на летателната годност на различни видове самолети. Според Бочаров някои самолети трябва да бъдат модулни и да позволяват на пилотите сами да сменят части и да променят конфигурацията на кабината.

Такава система ще бъде внедрена в „Байкал“, едномоторен турбовитлов самолет, предназначен в бъдеще да замени Антонов Ан-2, е добавил още Бочаров.

Да припомним, че с проекта „Байкал“ Русия вече второ десетилетие се опитва за замени безспорно успешният Ан-2. За съжаление обаче, „Байкал“ все още е в експериментална фаза и реално е без особено изгледи в обозримо бъдеще да замени легендарната „Антоновка“. Освен другото, новият турбовитлов двигател на „Байкал“ отново е западен – H80-100 производство на General Electric, което несъмнено отново ще постави на дневен ред проблема със заместването му с руски двигател.

В реалния живот, поради намалелите полети вследствие на Западните санкции, много руски авиокомпании вече изпитват сериозни финансови затруднения и са принудени да прибягнат до съкращения, които логично засягат първо поддържащия персонал.

В медиите освен това се появиха съобщения за руски пилоти, съветвани да използват по-малко спирачките на самолетите, за да запазят спирачните накладки, както и да бъдат „по-внимателни“ с други части, които са трудни и скъпи за подмяна.

Отдавна е известно, че големите руски авиокомпании вече канибализират самолети, тоест да свалят части от едни самолети за да запазят поне част от своя флот годен за полети. За тази цел през май 2022 г. бяха направени и промени в руското авиационно законодателство, което цели да се позволи на компаниите да използват за поддръжка на самолетите и несертифицирани за авиационна употреба части.