Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Насрочиха датата за първи полет на новия Boeing 777X

Да, насрочиха датата за първия полет на новите „Три Седмѝци“, и тя ще е 13 март 2019. Тази новина за поредния първи полет на поредния нов модел на Boeing вероятно нямаше изобщо да влезе в новините, ако новата машина нямаше толкова много „най-“ в характеристиките си.

Оказва се, че със своите 400 пътнически места, дължина от 76 метра и разпереност на крилото от 72 метра, Boeing 777X е най-големият двумоторен самолет в историята (по-големи от него са единствено четиримоторните Airbus A-380 и Boeing 747-8).

Както може да се предположи, тази нова машина е оборудвана и с най-големите и най-мощни двигатели, до които е стигнала човешката инженерна мисъл досега. Това са двигателите General Electric GE9X, чиито основни характеристики са наистина впечатляващи: диаметър на основния вентилатор – 3.40 метра, 11-степенен компресор за високо налягане, достигащ степен на сгъстяване 60:1, и всичкото това създаващо излетна тяга от 470 kN (47.9 тона). Всъщност във външния диаметър на двигателя може да се побере фюзелажа на цял Boeing 737!

В 777Х има и ред невиждани досега технически нововъведения: така например, за да може машината на маневрира в „нормални“ летища, при рулиране краищата на крилото се сгъват (т.нар. folding wing tips), а соплото за изходящите газове на турбината за високо налягане е с невиждана досега форма, позволяваща смесване на струите от двата контура още при соплото, което се очаква да намали шума и да увеличи енергийната ефективност на машината. Всъщност, според Boeing, 777X ще бъде с около 12% по-икономичен на база пасажер от всеки друг пътнически самолет в момента.

Нови са и материалите, от които е изработено крилото. Това е композит, наречен CFRP (Carbon Fiber Reinforced Polymer), представляващ усилен с карбонови нишки полимер.

Клиентите на 777Х обаче вероятно ще трябва да почакат, защото опашката за новото „чудо“ е също тъй впечатляваща: към момента Boeing имат точно 358 поръчки за новата машина от осем от най-големите авиокомпании в света, а първите доставки се очакват най-рано през 2020.

https://www.youtube.com/watch?v=QHKl6Bh0dAI