Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

FAA даде зелена светлина на Boeing за разработката на „сгъващи се крила“

С решение от миналия петък, федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) даде разрешение на консорциума Boeing да разработва граждански самолети със сгъващи се крила, подобно на палубните изтребители.

Такова развитие на нещата очевидно се наложи, след като се оказа че поради голямата разпереност на крилете на новите Боинги от серията 777, тези машини вече трудно могат да бъдат паркирани на отредените за това места в нормалните или дори големите летища. Хангарите също са проблем, тъй като дори и най-обширните от тях трудно побират 72-метровите крила на Boeing 777-Х.

С приложението на композити и повишените изисквания за горивна ефективност, крилете на новите самолети вече са коренно различни от моделите отпреди 20 или дори 10 години. Характерна особеност вече е голямата източеност на крилото, което вече приближава аеродинамичните си характеристики до това при планерите. По този начин се оказва обаче, че машините от новата серия 777-Х, които ще са и първите двумоторни самолети, способни да превозват над 400 пътници, практически няма да могат да ползват услугите на „стандартно“ изградените летища.

Между другото, по същите причини и супер-джъмбото на Ербъс A-380 в много случаи просто не може да ползва услугите на немалко от съществуващите летища.

Решението на Boeing се оказва обаче съвсем просто. Посредством механизъм, подобен на този при сгъваемите крила на палубните изтребители, краищата на крилото на 777-Х ще могат да се сгъват нагоре под ъгъл 90° и така машината вече ще може да ползва услугите на летища със стандартни рульожки и места за паркиране.

Щатската федерална авиационна администрация (FAA) е предявила специални изисквания към надеждността на сгъващия и заключващия механизъм, така че да бъде напълно изключено както „сгъването“ на крилото в полет, така и опит за излитане със „сгънати“ крила. Изискванията включват също и способност на крилото в разгънат вид да издържа на земята ветрове със скорост от 120 км/ч.

Графика: Flightglobal.com

Споделете в ...