Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Малък самолет излетя без пилот на борда и се разби

Миналата сряда малък самолет Beech V35B Bonanza излетя без човек на борда и малко след това се разби в жилищен квартал. Инцидентът е станал в малкото градче Модесто, Калифорния, и по щастливо стечение на обстоятелствата, няма пострадали хора.

Двама любители пилоти ремонтирали елекрическата система и стартера на техния двуместен Бийчкрафт, който по някаква причина отказвал да запали. След няколко опита за запусне двигателя, пилотът излязъл от кабината за да провери къде е проблемът.

Точно в този момент обаче, по неясни засега причини, двигателят „запалил“ сам, а празният самолет потеглил и започнал да набира скорост към близката магистрала. След като по пътя си удря паркиран автомобил и събаря оградата на летището, безконтролният самолет успял да набере скорост от около 60 км/ч и отлепил от земята.

За щастие, малко след това машината очевидно е загубила скорост и се е сринала между къщите в близкия жилищен квартал където, за късмет, не е имало никого.

Според очевидците на инцидента, друго щастливо стечение на обстоятелствата бил фактът, че първоначалният удар в паркирания автомобил е отклонил самолета и е предотвратил удар в съседна сграда, където е имало много хора и вероятно е щяло да има жертви.