Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията Изграждане и поддръжка на уеб сайтове

Любопитни факти около емблематичния Air Force One

Самолетите, които превозват американските президенти, известни с позивните си “Air Force One” (Военновъздушни сили – едно), отдавна са звезди в света на авиацията, като на световната им известност могат да завиждат дори римският Папа или марката Кока Кола.

Изграждане и поддръжка на уеб сайтове

Затова тук ще се опитаме да дадем малко интересни подробности около тази легенда и да разсеем някои заблуди.

Преди всичко, макар под наименованието “Air Force One” често да се крият двата специално построени Boeing 747-200 (единият, показан на снимката), всъщност “Air Force One” е просто позивна, която е предназначена да се носи от самолета, в който лети Президентът на САЩ. В тази връзка “Air Force One” може да е и малка Cessna, стига в нея да се намира американският президент.

Нещо повече – позивната “Air Force One” се получава единствено ако машината, на която лети Президента, е част от военновъздушните сили на САЩ (Air Force). Ако машината, която превозва Президента, принадлежи на други войскови части на САЩ, то позивната вече е “Navy One” (Военноморски сили на САЩ), “Marine One” (Морска пехота на САЩ), “Army One” (Сухопътни сили на САЩ) или Coast Guard One (Гранична охрана на САЩ).

Респективно машината, в която лети вторият човек в Щатската администрация – вицепрезидентът – получават позивна “Air Force Two”, съответно “Navy Two”, “Marine Two” и т.н.

Всъщност, в малко странния жаргон на авиационната комуникация, Президентът на САЩ също си има “кодово наименование” и то е “POTUS” (съкращение от President Of The United States). Казано накратко, “Air Force One” е онази машина, в която лети “POTUS” 🙂

Нека припомним, че “POTUS” е задължен да ползва услугите на “Air Force One”. С други думи, макар че сегашният президент Доналд Тръмп притежава свой личен Boeing 757, докато е президент на САЩ той има право да ползва единствено услугите на “Air Force One”, дори и когато отива да наглежда голф игрищата си във Великобритания.

Независимо от машината, в която лети POTUS, с превозването му винаги се занимава едно и също военно звено, и това е 89-та ескадрила, известна като Presidential Airlift Group (PAG). Когато не обслужва Президента, PAG е базирана във военновъздушната база Ендрюз, на 17 км. южно от Вашингтон. Машините, които се ползват от PAG, задължително са по две еднакви и винаги летят в двойка. По този начин, освен че непрекъснато има резервна машина за Президента, едва в последния момент и от много малко хора се знае в коя от тях реално се намира POTUS.

Моделът на сегашните два основни самолета, които превозват Президента на САЩ, е VC-25A, което представлява тежко модифицирана версия на Boeing 747-200. Модификациите наистина са много: От много по-мощните двигатели, в сравнение със серийния 747-200, през съществено увеличената вместимост на резервоарите, която позволява 14-часов полет без зареждане, до уникалната за този тип самолет възможност за дозареждане във въздуха.

Кокпитът на машините е също коренно различен от този на стандартния 747 и по-скоро напомня на изтребител. Защитата на машината във въздуха също напомня бойните машини – VC-25A разполага с всички възможни системи за антирадарна защита, както и със системи за отклоняване на насочени към самолета ракети. Машината е защитена и от електромагнитния импулс в случай на ядрена експлозия, и разполага със свръх нискочестотно радио (Airborne Very Low Frequency – AVLF), способно да се свързва дори с подводници намиращи се дълбоко под водата. Естествено, всички комуникационни връзки на VC-25A, включително и телефонните, са криптирани и прехващането им не би имало особен смисъл.

VC-25A може да превозва едва 80 пътници – Президентът и неговата администрация – като екипажът се състои от други 26 човека, сред които, освен пилотите и стюардесите, са включени лекар, медицински сестри и готвачи.

Всичко това, разбира се, не идва безплатно, и един час във въздуха на такава машина струва на американските данъкоплатци около 180 000 долара.

Тъй като моделът 747-200B вече се счита за морално остарял, от 2007 г. насам ВВС на САЩ работят върху планове двата VC-25As да бъдат заменени с модификации на по-новите Boeing 747-8. Това се очаква да стане не по-рано от 2024 г.

Изграждане и поддръжка на уеб сайтове