Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Лошото време е вероятната причина за поредния инцидент при кацане

Днес по обяд самолет Boeing 737-524 на руската авиокомпания Utair претърпя инцидент при кацане на летището в град Усинск, в република Коми от Руската федерация.

Самолетът е летял от летище Внуково в Москва до Усинск когато, при кацането в Усинск в 12:20 часа местно време, в условията на силен вятър, ниски температури и заледена писта, стойките на колесника поддали. Вследствие на това, самолетът се плъзнал по пистата и накрая спрял перпендикулярно на посоката си за кацане.

На борда е имало 100 човека (94 пътници и 6-членен екипаж), които веднага са били евакуирани и никой не е тежко пострадал. Само един пътник е потърсил лекарска помощ, която му е била оказана на място.

По информация от авиокомпанията, инцидентът е станал поради „силен и непредвидим“ ветрови срез (windshear), а екипажът е бил опитен. Капитанът е с нальот от 6900 часа, а вторият пилот – с 3600 часа на този тип самолет.

Предполага се, че поради ветровия срез, в последния момент преди опирането в пистата машината е пропадната, което е довело до тежко кацане, пречупило стойките на колесника.


Снимки: Facebook