Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Китай забрани полетите на национализираните руски Airbus и Boeing

Китайската администрация за гражданска авиация (Civil Aviation Administration of China – CAAC) е забранила на самолети Airbus и Boeing, експлоатирани от руски авиокомпании, да навлизат в китайското въздушно пространство, съобщава руският новинарски сайт RBK.

Според някои източници, забраната се отнася само за самолетите с „двойна регистрация“, тоест тези, които бяха пререгистрирани Русия след като бяха национализирани, но други източници твърдят, че забраната се отнася за всички експлоатирани от Русия самолети на двата производителя.

В тази връзка, руска авиокомпания е пояснила, че според Китай тези самолети „са престанали да отговарят на изискванията на ICAO и IATA“.

Забраната не се отнася за руски авиокомпании, експлоатиращи самолети местно производство от типа на Ту-204, Сухой Суперджет, Ил-86 или Ил-76.

Да припомним, че след санкциите наложени от САЩ и ЕС заради инвазията на Русия в Украйна, руската държава национализира огромен брой (близо 500) експлоатирани от руски превозвачи самолети Airbus и Boeing, собственост на западни лизингови компании.

След това, през март 2022 г. руският президент Владимир Путин подписа и закон, позволяващ пререгистрацията на тези чуждестранни самолети в Русия по „съкратена процедура“, а руските авиационни регулации бяха основно „преработени“ така, че от тях отпаднаха множество изисквания, свързани с безопасността, поддръжката и сертифицирането на машините.

Вероятно именно в това се крие причината авиационните власти в Китай да забранят полетите на национализираните от Русия самолети. Освен на пръв поглед формалния проблем с двойната регистрация (самолетите получиха руска регистрация, без да бъдат дерегистрирани от западните си собственици), отпадналите изисквания свързани с поддръжката и сертифицирането на машините очевидно представляват за Китай риск за безопасността на полетите, който китайската държава не е склонна да приеме.