Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Израелски F-15 загуби фонара си на височина от 9000 метра

Изтребител F-15 на израелските ВВС направи успешно принудително кацане, след като на височина от 9000 метра фонарът (защитното стъкло на пилотската кабина) се отдели от самолета и двамата пилоти останаха изложени на въздушната струя със скорост няколкостотин километра в час.

Инцидентът е станал още на 2 януари 2019 при тренировъчен полет с двуместен F-15 в южната част на Израел, а отделилия се от машината фонар е бил открит на земята едва на 7 януари.

За щастие, както се чува от аудиозаписа, пилотът запазва самообладание, и въпреки въздушната струя със скорост от няколкостотин км./ч. и температура от -45 градуса, успява да овладее машината, да премине в контролирано снижение с минимална скорост и успешно да кацне в най-близката авиобаза – Неватим. И двамата пилоти на борда са отървали от инцидента напълно невредими. За щастливата развръзка, естествено, са допринесли шлемовете и кислородните маски, с които са били оборудвани пилотите.

F-15, на въоръжение още от 1976 г, все още представлява гръбнакът на израелсикте ВВС, като от 2017 постепенно бива заменян с нови F-35.

Аудиозапис от инцидента (английски субтитри):