Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Златни кюлчета „валяха“ от небето над Русия


Лошо закрепен товар от над 3 тона златни кюлчета от местна златна мина се изсипа миналата седмица от товарния люк на излитащ Ан-12 в небето над Сибир.

Самолетът, собственост на руската авиокомпания „Нимбус“, е пренасял товар от общо 9 тона злато от златна мина в Чукотка към Красноярск. При рулирането по време на междинното кацане за дозареждане в Якутск, скъсан закрепващ колан е причинил разместването на скъпоценния товар, като тежките кюлчета са повредили и товарния люк. Още при засилването за излитане, товарният люк се е отворил и кюлчетата започнали са изпадат едно по едно на пистата, като това продължило и след излитането.

Забелязвайки проблема, пилотите кацат в близкия град Маган, на около 26 километра северозападно от Якутск, а местните власти и собствениците на товара се заемат със събиране на изгубения товар.

За щастие на собствениците на златото от канадската фирма Kinross Gold, и за съжаление на местните жители, твърди се че всички изгубени златни кюлчета са били намерени и прибрани. Последното е било потвърдено от говорител на фирмата за златодобив и разпространено от агенция Интерфакс.

Разследващите инцидента също са потвърдили, че са били намерени и прибрани 172 златни кюлчета с общо тегло 3.4 тона, оценявани на 368 милиона долара.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Полетя най-малкият от фамилията Boeing 737 MAX

Малък самолет се разби във Филипините

Saab сериозно се намеси в пазара на системи за ранно предупреждение

Затвори