Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Един самолет, станал легенда без дори да е бил създаден

В рубриката ни „Легендарни самолети“ днес ще ви запознаем с един малко известен самолет, станал обаче причина за немалко митове и легенди. И да, в крайна сметка се оказало, че той е съществувал единствено в проектната документация на съветския институт ЦАГИ (Централен аерохидродинамически институт) и конструкторското бюро „Мясищев“, а реално никога не е бил построяван.

Нека обаче се върнем в началото на петдесетте години на ХХ век. В процеса на полетните изпитания на станалия по-късно широко известен свръхзвуков изтребител МиГ-21, съветските учени се натъкват и на добре известната днес ударна вълна, която самолетът образува при полет със свръхзвукови скорости.

Тогава те установяват, че прелитайки на малка височина със свръхзвукова скорост, МиГ-21 генерира при земята ударна вълна с налягане около 0,05 килограма на квадратен метър, способна не само да изпочупи стъклата на прилежащите сгради, но дори и да предизвика здравословни проблеми на някои живи същества в близост.

Тогава на съветските учени хрумва мисълта, че подсилен, този ефект може да се използва като оръжие. Така се ражда проектът, наречен „Тема 25“.

Неговата цел е да се създаде свръхзвуков боен самолет, който да генерира такава ударна звукова вълна, че прелитайки на пределно малка височина над военни или цивилни обекти, да може да предизвика масова смърт на всички живи същества в близост. Проектът официално е стартиран през юни 1969, а проектирането е поверено на конструкторското бюро „Мясищев“.

В различни съветски издания по това време започват да се появяват данни и рисунки на „новото съветско оръжие са масово поразяване“. В тях се говори, че машината е проектирана така, че при полет със свръхзвукова скорост на височина от 30 до 50 метра, тя създавала ударна вълна с налягане 0,22 кг. на квадратен метър, която предизвиквала разкъсване на кръвоносните съдове у всички живи същества в ивица с ширина от 100 до 150 метра около самолета.

Целият фюзелаж и оперение на новия самолет са били специално проектирани за създаване на възможно най-мощна ударна вълна, а в „бойна конфигурация“, машината притежавала специален клин, спускащ се под фюзелажа, който усилвал ефекта от звуковата вълна.

Станалият неофициално известен като „Мясищев М-25“ дори получава прякора „Адският косач“ („Адский косильщик“), а за него започват да се разпространяват легенди.

Най-известната от тях получава гласност при съветско китайския конфликт през 1969 г. за остров Даманский. Тогава, според легендата, многохилядна армия китайски войници е била унищожена само с няколко прелитания на Мясищев М-25 над позициите им.

Мистерията и митовете около „легендарната“ машина продължават дълго след това, докато чак през 2017 г. в руското списание „Крылья Родины“ не се появява обширен материал с автор Станислав Гавриилович Смирнов, който е бил водещ конструктор в бюрото „Мясищев“ и лично е участвал в разработката на проекта.

Едва тогава става ясно, че проектът действително е бил разработван от 1969 до 1972, когато е бил прекратен поради редица технически и финансови затруднения, а реален прототип на машината всъщност никога не е бил построяван.