Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Екипаж извършил цял полет с откъртени кожуси на двигателя

Излезе окончателният доклад от разследване на авиационен инцидент, при който през 2018 г. екипаж продължил и завършил едночасов полет, след като още при излитането двата кожуха на левия двигател са се отворили и отделили от машината (снимката най-горе).

Инцидентът е станал на 8 ноември 2018, когато самолет Airbus A320-200 на нискотарифната авиокомпания Vueling е трябвало да излети от испанското летище Билбао за полет до Барселона.

Още при излитането всички в самолета ясно чули удар, последван от постоянно пронизително свистене. В същото време пилотите получили и алармен сигнал за аномалия в левия двигател.

Допълнително, въпреки че излитането е станало в тъмната част на денонощието, един от пътниците съобщил, че „нещо липсва от двигателя вляво“.

Независимо от множеството сигнали обаче, екипажът продължил полета, а какво се е случило те разбрали едва час по-късно, когато кацнали в Барселона.

Оказало се, че след инспекция на левия двигател, поради недоглеждане от страна на техническия персонал, двата капака на кожуха не били заключени.

При ускоряването на самолета за излитане, въздушната струя е отворила капаците, те са се откъртили от двигателя и паднали още на самата писта за излитане.

В доклада се казва, че независимо от недоглеждането на наземния технически персонал, пилотите не само е трябвало да забележат незаключените капаци на кожуха при предполетния преглед, но и да прекратят полета, след като ясно са чули смущаващите звуци при откъртването на капаците.

Като частично оправдание на пилотите обаче се посочва, че техническата инспекция на двигателя не е била описана в дневниците по поддръжката и пилотите не са имали основание да допуснат, че злополучните капаци не са били заключени.

Снимки: Испанската комисия за разследване на авиационни инциденти.