Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Един от първите астронавти, влезли в окололунна орбита, загина в самолетна катастрофа

Астронавтът на НАСА Уилям (Бил) Андерс, който беше част от екипажа на Аполо 8 през 1968 г. и един от тримата астронавти, влезли за пръв път в орбита около Луната, загина при самолетна катастрофа с малък самолет в щата Вашингтон в петък, съобщи неговият син Грегъри Андерс. Бил Андерс беше на 90 години.

Федералната авиационна администрация съобщи в изявление, че малък самолет Beech A45 Mentor само с пилот на борда е паднал във водите край пристанище Рош в около 11:40 сутринта местно време в петък. Бреговата охрана на Съединените щати по-късно обяви, че тялото на пилота е извадено от екип за гмуркане след продължило часове издирване.

Андерс, Борман и Ловел бяха първите хора, които напуснаха орбитата на Земята и извършиха 10 обиколки в окололунна орбита, което много помогна да се подготви окончателното кацане на Луната от екипажа на Аполо 11 още през следващата година.

Много специалисти и историци смятат Аполо 8 за най-смелата от всички мисии на Аполо. Астронавтите от мисията бяха първите, които бяха изстреляни от огромна ракета Сатурн 5 – тогава най-мощната в света – и първите, които посетиха друг свят, макар и на разстояние.

Андерс е автор и на серията емблематични снимки на „Изгряващата Земя“ (илюстрацията най-горе). Снимките са направени в навечерието на Коледа през 1968 г., докато Андерс, командирът на Аполо 8 Франк Борман и Джим Ловел обикалят в орбита около Луната. Изображенията днес са известни като „Земен изгрев“ и са първите по рода си погледи към планетата Земя, окачена в необятното пространство, на фона на лунната повърхност.

Постепенно тези снимки се превърнаха в едни от най-разпознаваемите изображения, които някога са били правени в Космоса.

Бил Андерс, 1968 г.

Бил Андерс, 1968 г.

„Ние изминахме целия този път за да изследваме Луната, но най-важното е, че открихме Земята“, казва по повод тези снимки Андерс.

Както се вижда от кадрите във видеото, на сравнително малка височина, Beech Mentor-ът пилотиран от Андерс прави част от фигура, подобна на лупинг, от която не успява да излезе преди удара във водната повърхност. Националният борд за транспортна безопасност (NTSB) разследва случая.

Снимки: Бил Андерс / NASA

Споделете в ...