Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Доказано: MCAS е причината за катастрофата и на етиопския 737 MaxДосега само неофициално се споменаваше, че причината за катастрофата и на етиопския 737 Max е вероятно същата като в катастрофата на Lion Air – некоректно поведение на системата MCAS.

Изтекла информация от официалния доклад по случая обаче сочи, че тези догадки ще се окажат верни. Макар да се очаква докладът да бъде официално публикуван в средата на април, според изтеклата информация, при катастрофата от полет 302 на Ethiopian Airlines, системата MCAS също се е включила минути след излитането и секунди преди самолетът да влезе във фаталното пикиране.

Както е известно, полет ЕТ 302 на Ethiopian Airlines катастрофира на 10 март 2019 минути след излитане от летището в Адис Абеба. Катастрофиралата машина беше практически нов Boeing 737 MAX 8 – идентичен с модела на катастрофиралата машина на Lion Air от полет JT610, която се разби в Яванско море на 29 октомври 2018, отново минути след излитането си от летището в Джакарта.

Публикуваният по-късно доклад от разследването на първата катастрофа ясно показваше, че причина за инцидента е некоректното поведение на системата MCAS вследствие на блокирал сензор за ъгъла на атака. Досега обаче нямаше неопровержими доказателства, че и втората авиокатастрофа се дължи на същите причини. Съвсем очевидно, очакваният през април доклад за втория инцидент ще докаже точно това.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Rolls Royce направиха поредната стъпка към електрически авиационен двигател

Boeing обявиха промените в MCAS. Какви са те?

Доказаха чрез симулатор, че двете катастрофи на 737 Max са били практически неизбежни

Затвори