Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Джеф Безос лично ще лети с първия комерсиален полет на собствената си компания

Джеф Безос, най-богатият човек на света, собственикът на гиганта Амазон, компанията която той сам основа в гаража си преди 30 години, заяви в своя публикация в Instagram, че ще лети в космоса с първия полет с екипаж на космическия кораб New Shepard, част от собствения му космическия проект Blue Origin.

Полетът е насрочен за 20 юли, само 15 дни след като Безос трябва да се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Amazon. След като се оттегли от този пост, той ще остане само председател на гиганта за електронна търговия Амазон.

Цената в обявеният търг за място в New Shepard беше достигнала 2.8 милиона долара, когато самият Джеф Безос обяви плана си да се възползва лично от тази възможност.

От Blue Origin допълниха, че по-малкият брат на Безос, Марк Безос, също ще участва в полета.

„Още от петгодишна възраст мечтаех да пътувам в космоса“, написа 57-годишният Безос в публикацията си в Instagram в понеделник сутринта. „На 20 юли ще направя това пътешествие с брат си. Най-голямото приключение с моя най-добър приятел.“

Ако всичко върви по план, Безос – най-богатият човек на света със състояние от 187 милиарда долара – ще стане и първият от милиардерите и космически магнати, пътувал в Космоса.

Илон Мъск, чиято компания SpaceX изгради вече много опит и завиден авторитет в космическите полети, още не е обявявал планове лично да пътува в Космоса с някой от своите кораби.

От своя страна, британският милиардер Ричард Брансън, чиято космическа компания Virgin Galactic също планира да извършва суборбитални туристически полети и е пряк конкурент на Blue Origin, отдавна е заявил че ще бъде сред първите пътници на борда на ракетния самолет VSS Unity, но тези му планове не са потвърдени, а и такъв полет се очаква евентуално да се осъществи по-късно през тази година.

Корабът New Shepard носи името на Алън Шепърд, първият американец, полетял в космоса.

Според уебсайта на Blue Origin, шестместната капсула ще бъде издигната до височина от 100 км. над земната повърхност, което ще позволи на космическите туристи, сред които и Безос, да изпитат микрогравитация, след което капсулата ще се върне на Земята с помощта на парашути.

Споделете в ...