Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Какво е делтапланер?

Що е то делтапланер? Интересен въпрос. Много хора наистина никога не чували тази дума. В същност, ако отворите Microsoft Word и започнете да пишете „Делтапланеризъм“, думичката веднага ще бъде подчертана с червена вълнообразна линия като грешна и ще ви бъде предложена алтернативна, „вярна“ дума … А да не би случайно да сте се объркали нещо? Сигурни ли сте, че такава дума изобщо съществува?

Е, слава Богу, сигурни сме! Макар и леко позабравен в България през последните двадесетина години, делтапланеризмът все още е жив и все още може да бъде открит. Невинаги в речниците, но със сигурност по стартовете.

Какво всъщност е делтапланеризма? Това е един от най-приятните начини да се докоснеш до свободата на полета и да се почувстваш като птица.

И сега малко обяснения …

Делтапланерът представлява конструкция от дуралуминиеви тръби и специален плат , съставляващи лек летателен апарат под формата на гръцката буква Делта. Пилотът е окачен на делтапланера посредством специална подвесна система, наречена сбруя, легнал по корем. Именно тази позиция за летене дава най-близкото усещане за полета на птицата.

Това е единственият летателен апарат, който се управлява посредством изместване на центъра на тежестта. Пилотът управлява планера като измества тялото си напред или назад, респективно наляво или надясно. Е … така си звучи елементарно, но всъщност изисква прецизност и опит.

Излитането и кацането стават от и на крака. С тичане пилотът достига минималната полетна скорост, при която аеродинамичните сили работят. Съществуват и други начини за излитане като например изтеглянето с лебедка или изтегляне с мотоделтапланер. Тези способи правят полета възможен от равни ливади или писти.

Както при всеки друг вид безмоторно летене и делтапланеризмът използва топлите въздушни потоци за набиране на височина или склоновия ефект.

Твърдата конструкция на делтапланера дава възможност за летене в силни и динамични условия, което му дава предимство пред парапланера. Като недостатък може да се посочи сравнително тежката екипировка и голямата дължина на крилото дори в сгънато състояние. Съвременните крила са с дължина около 6 метра и тегло между 23 и 40 кг. в зависимост от класа и характеристиките си.

След дългогодишно развитие и усъвършенстване днес делтапланеризма се е превърнал в един сравнително безопасен и много приятен за практикуване спорт. Много фирми са специализирали дейността си в производството на делтапланери и екипировка. Произвеждат се три различни класа крила – учебни крила за начинаещите, крила за средно напреднали пилото, или т.нар. клас „интермидиът“, и спортен клас, предназначени за напреднали пилоти.

Скоростният диапазон на делтапланерите е друго тяхно силно предимство. В зависимост от класа на крилото скоростите варират между 35 и 120км/ч. Новите спортни крила достигат изключително високи скорости с минимална загуба на височина. Това позволява изминаването на големи разстояния за кратко време.

До тук със сухотата на теорията … Сигурно ви отегчих, но … няма пълно щастие. Все пак трябваше да изясня до някъде що е то делтапланер за да не се чудят накои от вас дали съществува тази дума следващия път когато Word я подчертае 🙂

За историята на делтапланеризма няма да пиша в тук. Може би ще посветя една цяла статия на тази тема, но това по-натам …

И така … Що е то делтапланеризъм и има ли той почва у нас? Що е делтапланеризъм мисля, че успях да обясня от горе – отгоре в предните няколко реда. Но както е казал Мечо Пух на Прасчо на въпроса „Пух, как се пише Любов?“ – „Любовта не се пише , тя се чувства“ Та и аз така – няма как да опиша с писане нещо, което трябва да бъде видяно, усетено и изпитано … Що е то делталанеризъм може да бъде видяно при подходящи метеорологични условия на Витоша, Коняво, Сопот, Околчица, Пъстрина, Добростан и много, много други места из цяла България.

А колкото до почвата … за щастие, дори и доста поизтощена и посивяла, в България все още има почва за делтапланеризма. Шепа ентусиасти са запазили този красив спорт, а днес се опитват да го възродят, предавайки го на по-младите и ентусиазирани кандидат пилоти. Аз самата имам честта от скоро да съм част от делтапилотите в България.

Надявам се, че лека полека, с общи усилия, ще обогатим почвата и ще я направим по-благоприятна за развитието на този летящ спорт 🙂

И следващия път когато думата „делтапланеризъм“ бъде подчертана в червено – добавете я към речника … 😉

Автор: Василена Василева, Deltaclub

Споделете в ...