Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Избор на парапланер

В статията която ви предлагаме, авторът Роб Уитол дава своите съвети за факторите, които трябва да влияят при избора на парапланер.

Статията излиза в списание Cross Country Magazine и я публикуваме тук с любезното разрешение на редакцията.

Едно пояснение: Статията е предназначена за пилоти, тоест за хора които вече летят с парапланер. Ако сте съвсем начинаещ или тепърва се срещате с парапланеризма, за конкретен избор на крило е най-добре да се обърнете към инструктора ви.


Увереност

Усещането за увереност много често се пренебрегва, а според мен това е най-важният фактор при избора на крило. Ако се чувствате уверени с дадено крило, вие във всички случаи ще летите по-добре, отколкото с крило, което ви кара да се чувствате неспокойни.

Ако нямате доверие в крилото си и това ви прави неспокойни в усложнени ситуации или нестабилни условия, вие ще загубите възможността си да вземате подходящите решения. Това от части се дължи на допълнителния адреналин, който замъглява преценката ви точно когато тя трябва да е най-трезва.

От друга страна, ако вие се чувствате комфортно под своето крило, прагът над който преценката ви става несигурна е много по-високо, като по този начин шансът ви да вземете във всеки момент правилното решение е много по-голям.

Жертви на модата

На първо място, аз бих пренебрегнал всякакви модни увлечения, както и робуването на цифрите: някои откачалки само гледат резултатите от DHV тестовете на крилото и купуват всичко, стига да е с най-високите характеристики (Боже Господи!).

Чувал съм също и за пилоти, които си купуват крило, защото „такова има един приятел“, или пък вземат решението си сравнявайки върховите скорости по каталожните данни (сигурна рецепта за катастрофа!).

Аз бих избягвал подобни „разсъждения“ и просто бих направил честна оценка на собствените си възможности. След това бих си избрал крило, което ми дава най-важното – увереността при полет.

Какъв тип пилот съм?

Сега е момента да бъдете напълно честни за своите възможности. Ако летите за удоволствие и по-малко от петдесет часа на година, вашият избор е лесен: крило от клас DHV 1 или 1-2 ще ви даде стабилността и лекотата на управление, които ще запазят увереността ви, дори и ако на моменти не летите с месеци и не винаги сте „напълно в час“.

Не попадайте в капана да отхвърляте този клас като „крила за начинаещи“. Характеристиките на съвременните крила от този клас са великолепни, и познавам много дългогодишни пилоти които твърдят, че са направили най-добрите си полети тъкмо с такива крила, и то след неприятни изживявания с „по-класни“ хвърчила.

Ако сте късметлия и летите почти всяка седмица, така че да сте постоянно в курса на нещата, замислете се за клас DHV 2. И едва ако се чувствате напълно уверени, изключително опитни, и летите непрекъснато, би трябвало да се замисляте за крила от по-висок клас.

Помнете, вие купувате летателен апарат и вашата безопасност зависи изцяло от вашето решение!

Пробен полет

След като вече сте стеснили избора си до няколко модела, идете и им направете по един пробен полет. От това ще научите най-много; не слушайте приказките на продавача и не мислете каква „страшна оферта“ ви е направил. Мислете за това как се чувствате с парапланера: Добре ли излетя? Нервно ли се държи или маневрира плавно? Чувствахте ли се уверено и комфортно през всяка минута от полета?

Крилото, което събира „най-много точки“, вероятно е за вас. Няма значение дали приятелите ви купуват друг модел или на по-ниска цена, защото в крайна сметка вие ще летите с това крило, не те.

Какъв размер?

Тук нещата са доста прости. Вземете вашето тегло без дрехи и добавете 20 кг. Това ще ви даде вашето „полетно“ тегло. Като знаете това, можете лесно да изберете размера който ви трябва, като гледате да сте по средата на диапазона.

Ако попадате на границата между два размера, тогава преценете какъв тип летене практикувате. Ако например очаквате да летите често в силни условия, тогава малко повече натоварване на крилото ще е добре и ще ви даде повече скорост, така че по-малкият размер би бил по-добър.

Ако обаче летите винаги при слаби условия, вероятно по-големият размер ще е по-доброто решение, защото ще ви даде по-малко пропадане и повече подемна сила. В крайна сметка, дори това не е най-важното. Просто купете крилото, с което се чувствате по-уверени.

Всеки пилот желае да е с нещо различен, но помнете че модните забежки и капризите не са важни. Единствените неща, които са от значение, са вашият комфорт и увереност във въздуха.

В крайна сметка, няма никакво значение кой е летял по-нависоко и по-надалеко. Важното е след полетите да се върнете в къщи щастливи, с голяма усмивка на лицето, изпълнени с хубави спомени и с великолепно настроение.

Това е летенето.

Автор: Роб Уитол Превод от английски и редакция: Атанас Георгиев

Материалът се публикува със специалното разрешение на Cross Country Magazine