Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Слизайте! Викат ви по спешност!


Най-често, когато сме на земята, си мечтаем да сме във въздужа. Старите пилоти обаче добре занят, че се случва и обратното – да сме във въздуха, а да ни се иска колкото може по-бързо (и сигурно) да достигнем земята.

В статията си, Патрик Беро, три пъти шампион на Франция по парапланеризъм и носител на Световната купа, описва някои техники за това.

ВАЖНО: Описаните техники могат да представляват повишен риск. Практикуването им НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА на начинаещи или без сериозна причина. Упражняването на подобни техники става само с необходимото подсигуряване (над водна повърхност, със запасен парашут, спасителна жилетка и спасителен екип.)


Бързо слизане?

Вече никой не се впечатлява от „затегнатите“ 360° спирали със снижение от -13 m/sec. или от „B“ сривовете. От друга страна обаче, нужно е да носите в багажа си цяла гама от техники за слизане, която да ви позволи сигурно да снижавате с -4 до -12 m/sec. Нека да видим как.

Малки уши (една връв)

С тях се достига между -3,5 и -4,5 m/sec. в зависимост от крилото. Може да се достигне и още по-бързо снижение чрез леко ускорение със speed системата или с изтегляне на по-голяма дължина от вървите. За тази цел съберете вече изтеглените върви в една ръка, по средата между коланите. С другата изтеглете още 20 – 25 см. от лявата (или дясната) връв и блокирайте. Сменете ръцете и направете същото от другата страна. Така ще изтеглите повече плат и снижението ви ще е по-голямо.

Големи уши

Това, при съвременните крила с по 3 върви на колан, психологически не се прави лесно. Ако изтегля 2 върви от А коланите, остава ми само една! Няма ли да се пребия? Ами не, ако жестовете ви са перфектни. Ето как става:

Хванете по две външни върви от А коланите (две отляво и две отдясно), като управленията (спирачките) ви са нахлузени на китките. Изтеглете ги асиметрично навън, първо едните, после другите, като леко контриране с тяло, за да не „затворите“ целия атакуващ ръб. С „големи уши“ се слиза между -5 и -7 м/сек. Ако в същото време натиснете малко акселератора (speed системата), качеството пада до около 1.

Внимание! В тези обстоятелства някои крила могат да влязат в парашутиране. Нищо страшно – просто отпуснете „ушите“, леко ускорете със speed системата и, най-важното, отварянето на ушите трябва винаги на става асиметрично – с леки напомпвания на управленията първо от едната страна, после от другата. Резките и едновременни удари по управленията не вършат много работа.

Отбележете:

– Ушите могат за се „модулират“ – например една връв вляво и две вдясно.

– Проверявайте възможно най-често външните върви на А коланите. Влакната от Aramid или Dynema често се прокъсват под оплетката и разбирате за това едва когато се скъсат напълно. На мен лично това ми се случи и крилото ми заприлича на обърнат с главата надолу Кокер. Така че – проверявайте си вървите, особено ако често слизате „на уши“.

Срив с В колани (B-срив)

За мен това е най-лекия начин за слизане, но не се прави както и да е, нито където и да е. За това „упражнение“ са нужни прецизни действия. Ето техниката:

Управленията са нахлузени на китките. Прекарваме разтворените си пръсти през вървите на В коланите над халките за окачване. По този начин имаме много добър захват и усещаме крилото най-добре. Не се опитвайте да прекарвате пръст през халките. Просто няма да издържите, особено ако трябва да слизате така 1000 метра. Най-лошото е да хванете коланите с ръкавици. Много скоро те ще започнат да се изплъзват и можете да се окажете в трудна ситуация.

За разлика от „ушите“, при В срив всички жестове трябва да са симетрични. Прогресивно изтегляме надолу, за да сринем крилото. В началото се изпитва голямо усилие, после става по-леко. Не изпускаме крилото от погледа си. Ако краищата започнат да изпреварват, значи много сме натегнали. Отпускаме 1 – 2 см. Първоначалното разклащане бързо изчезва и се започва стабилно снижение с 8 до 11 м/сек.

В това положение качеството на крилото практически е нула. То дори може да се движи назад! Така че винаги дръжте под око земята, която се приближава доста бързо. Освен това, винаги си оставяйте резерв от поне 150 метра за възстановяване на крилото.

Възстановяването става като започнем симетрично и бавно да отпускаме В коланите с няколко сантиметра. Когато до пълното отпускане останат десетина сантиметра, коланите се пускат рязко. Крилото в този момент има тенденция да тръгне напред за да поеме въздух и скорост. Ако отпускате прекалено бавно, някои крила могат да преминат в парашутиране. Без паника! Леко изтеглете надолу А коланите с 2 – 3 см. Крилото ще поеме въздух и ще полети нормално. В такъв момент най-важното е НИКОГА да не теглите спирачките! Крилото и без това няма скорост, така че тегленето на спирачки може само да усложни положението! Ако имате speed система, едно леко почукване с крак, едновременно с придърпването на А коланите може да свърши добра работа.

Във всички случаи, когато слизате „на В колани“, дръжте се далеч от релефа и си оставете достатъчно височина за възстановяване. Внимавайте с вятъра: при В-срив вие се движите назад, така че дръжте винаги под око склона!

„Затегнати“ 360° завои (спирали)

Тук се слиза „здраво“. Понякога, даже много здраво… Трябва също и главата ви да е доста здрава за да понесете центробежните сили, на които ще бъдете подложени! Колкото повече „затягате“ завоя, толкова по-бързо слизате (между -7 и -15 м/сек.) и силите са по-големи. Техниката е следната:

Няколко „уинг-оувъра“ преди това, могат да улеснят влизането ви в серията от 360-градусови завои. Крилото бързо започва снижение с -6, -7 м/сек. После просто натискате вътрешното управление за да ускорите въртенето. Дръжте все пак външната спирачка „обрана“, за да избегнете сгъване на външния край. Тялото в сбруята следва посоката на ротация. Много внимавайте, защото спиралата бързо се затяга.

Заключения

Каквато и техника за снижение да изберете, движенията ви трябва да бъдат прецизни. Това не е трудно, но е нужен определен минимум от упражнения. Освен това, не злоупотребявайте с тези техники. Те уморяват материалите и вашите „играчки“ стареят по-бързо.

И най-вече – преценявайте много добре всяко излитане и предвиждайте ситуацията. Това винаги е много по-безопасно отколкото да се налага да слизаш с -10 м/сек.

Автор: Патрик Беро
Превод от френски и редакция: Атанас Георгиев

Материалът се публикува със специалното разрешение на автора.


Внимание! Горните техники могат да представляват повишен риск. Практикуването им НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА на начинаещи или без сериозна причина. Упражняването на подобни техники става само с необходимото подсигуряване (над водна повърхност, със запасен парашут, спасителна жилетка и спасителен екип.)