Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Двумоторен Piper падна снощи край летище Шумен

Снощи в около 19:20 ч, при заход за кацане на летище Шумен двумоторен четириместен Piper с двама души на борда падна в близост до пистата.

На борда са се намирали двама пилоти – баща и син, като и двамата са с травми. Бащата, който е с по-тежки наранявания и е на командно дишане, е бил опитен пилот, а синът, който е със сравнително по-леки травми, е бил пилот инструктор на леки и свръхлеки самолети. И двамата са имали валидни пилотски лицензи, но засега не е изяснено кой е пилотирал машината при възникване на инцидента.

Самолетът е изпълнявал планиран полет от Балчик за летателна площадка Шумен. При поривист вятър, на първия заход пилотите прелитат 2/3 от пистата и преминават на втори кръг. На втория заход обаче машината, по неизяснени засега причини, пропада, удря се в земята, отскача и се спира в дърво, около което се завърта.

Засега работните хипотези на разследващите са свързани с аеродинамичен срив при кацането, но не се изключва и техническа повреда, както и неблагоприятни метеорологични условия. Истинските причини предстоят да бъдат изяснявани.

Снимка: в. Труд