Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Катар продават най-големия бизнес джет в света

Катарската авиокомпания Amiri Flight продава единият от двата си специално оборудвани и обзаведени Boeing 747-8i, които всъщност са най-големите досега бизнес джетове, или луксозни самолети за бизнес пътувания от най-висока класа.

Показаният на снимката красавец е получил първоначалната си регистрация VQ-BSK през 2015 и оттогава има само 436 летателни часа и 200 излитания и кацания, което го прави практически нов.

Машината е предназначена да превозва по най-луксозния начин до 76 пасажера и 18 души екипаж. За сравнение, стандартният B747-8i може да превозва над 400 пътника.

Освен този самолет, авиокомпанията Amiri Flight, която е собственост на катарското правителство, разполага още с три Airbus A340, два Airbus A330, осем Airbus A320, един A310, и както казахме, още един такъв B747-8i. За превозване на карго, авиокомпанията разполага също и с няколко Lockheed C-17 и C130.

Интериорът, както можете да се уверите от фото галерията, не страда от липсата на лукс. Освен многобройните конферентни зали, киносалони, барове и луксозни стаи, самолетът разполага и със собствен медицински център.

Макар официално цената на машината да не се упоменава, специалисти очакват наддаванията да стартират от 370 милиона долара и предвид факта, че нов B747-8 в стандартна конфигурация струва около 400 милиона, счита се че стартовата цена не е висока.

Снимки: CONTROLLER.COM