Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

В Румъния създават център за обучение на пилоти на F-16

Концернът Lockheed Martin и правителствата на Румъния и Нидерландия подписаха писмо за намерение за създаване на център за обучение на пилоти F-16 в Румъния.

Центърът ще бъде разположен в румънската 86-а авиобаза „Лейтенант Авиатор Георге Мочорница“ в Борча, окръг Кълъраш. Очаква се проектът да се съсредоточи върху ефективността и безопасността преди всичко на румънските пилоти на F-16, но центърът може да се разшири за да включи обучения на пилоти и от други нации.

„Този проект не само подчертава ангажимента на Румъния към колективната сигурност, но също така отразява солидната подкрепа, предоставена на нашите партньори“, се казва в изявление на румънското министерство на националната отбрана.

Самолети от кралските нидерландски военновъздушни сили ще бъдат разположени в 86-та авиобаза за изпълнение на проекта с Lockheed Martin, а екипажи от Нидерландия и Румъния вече тренират със симулаторите за F-16 на компанията.

Според Lockheed Martin, до момента моделът F-16 е натрупал приблизително 19.5 милиона летателни часа на повече от 3100 самолета от този тип, които са на въоръжение в 25 страни.

Снимка: Lockheed Martin