Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

В неделя китайската космическа станция се очаква да се разбие в земята

Според информация от Европейската космическа агенция (European Space Agency – ESA) първата китайска космическа станция Тянгонг-1 (Tiangong-1), известна още като „Райски Палат-1“ (превод на Тянгонг), в момента неконтролируемо се носи в орбита около Земята и се очаква да навлезе в земната атмосфера в ранните часове на неделя, 1 април 2018.

Точното време и място на навлизане, както и мястото, в което станцията ще се разбие в земята, още не са известни, а е и трудно да бъдат предвидени поради факта, че обектът е извън всякакъв контрол. По-голямата част от Тянгонг-1 вероятно ще изгори при навлизането си в плътните слоеве на атмосферата, но почти сигурно е, че части от станцията ще достигнат до земната повърхност.

Тянгонг-1 беше изведена в орбита на 29 септември 2011 и първоначално беше планирано да бъде контролирано изведена от орбита през 2013. Технически затруднения обаче осуетиха тези планове и станцията излезе извън контрол, което ще доведе и до скорошното и неконтролирано падане тази неделя.

По последни изчисления, вероятността части от станцията да достигнат земята е най-голяма около 14:00 по Гринуич (17:00 българско време) на 1 април 2018, но в случая става дума само за вероятност, а реално отломки могат да достигнат до земята с отклонение +/- 16 часа.