Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Турция строи свой самолетоносач

Турция вече строи първия си самолетоносач. Всъщност бойният кораб TCG „Anadolu“, който е в строеж от април 2016 в корабостроителницата Sedef Shipbuilding Inc. до Истанбул, може да бъде квалифициран като амфибиен десантен кораб или лек самолетоносач (Light Aircraft Carrier/LHD). Началото на същинския строеж на бойния съд (полагането на кила) е станало на 7 февруари 2018.

Самолетоносачът TCG „Anadolu“ е базиран на общия дизайн и архитектура на известния вече испански боен кораб Хуан Карлос І (SPS Juan Carlos I – на снимката). Турският еквивалент обаче ще използва изцяло турска система за управление на бойните действия (combat management system) с име GENESIS-ADVENT.

Освен с огромна десантна рампа, корабът ще разполага с площадка за кацане на хеликоптери, както и рампа за излитане на изтребители F-35B STOVL. Както е известно, Турция е партньор в програмата Joint Strike Fighter и скоро ще получи своите изтребители от серията F-35.

Водоизместимостта на новия боен кораб ще бъде 28 000 тона, а максималната му скорост – 29 възела. На борда си ще може да носи 12 изтребителя F-35B и 12 средни или 8 тежки хеликоптера от типа CH-47F Chinook. Допълнително, още 6 хеликоптера ще могат да се помещават в хангарите под палубата. Под палубата ще се помещават 27 десантни транспортни средства – амфибии, които ще могат да излизат на сушата или във водата през десантната рампа.

Очаква се крайната цена на съда да е не по-малка от 1 милиард долара, а пускането му на вода е планирано за 2021.