Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Бурен вятър отвя Боинг 737 от стоянката

Шокиращи кадри се появиха в Интернет, показващи паркиран пътнически самолет, който под напора на бурен вятър се върти на перона на летище в източна Аржентина.

Самолетът е бил паркиран на летище Хорхе Нюбери близо до Буенос Айрес в неделя, когато е ударен от силни ветрове, които го карат да се завърти безконтролно. Както се вижда във видеото по-долу, самолетът накрая се сблъсква с други летищни съоръжения и със сградата на летището, като претърпява сериозни щети.

В Аржентина 14 души загубиха живота си по време на същата буря, която нанесе щети на конструкции и предизвика прекъсвания на електрозахранването.

Бурните ветрове със скорост до 150 километра в час доведоха и до срутването на покрива на спортно съоръжение по време на състезание в събота вечерта в град Баия Бланка. При срутването има много ранени, а вероятно и жертви. Аржентинският президент Хавиер Милей отпътува в неделя до Баия Бланка с няколко министри, за да координират усилията за оказване на помощ, предаде AFP.

В Уругвай още най-малко двама души загинаха в малките часове на неделя, когато бурята събори дървета и отнесе покриви, съобщи Националният метеорологичен институт.