Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Бразилското правителство най-накрая одобри сделката между Embraer и Boeing


След дълги месеци на дискусии и противопоставяне, бразилското правителство най-накрая одобри сделката между Embraer и Boeing. След като на 5 юли 2018 двете компании подписаха меморандум, в който Boeing придобиваше 80% от собствеността на Embraer, а за Embraer оставаха едва 20%, както бразилската общественост, така и правителството рязко се противопоставиха.

Стигна се дори до блокиране на сделката от бразилския Федерален съд, който обяви договора за вреден за Embraer – фирма, чието значение за бразилската икономика е стратегическо.

В крайна сметка обаче бразилците склониха, като единствената добавка в договора е, че Boeing се задължава да не съкращава работни места в бразилските производствени мощности на компанията.

Оттук нататък, за да влезе в сила сделката между Embraer и Boeing е нужно единствено тя да бъде гласувана от общото събрание на акционерите, но това няма причина да не стане, тъй като по всеобщо убеждение, единственото препятствие пред тази сделка досега беше опозицията на бразилската държава и правителство.

Очаква се тази сделка, която всъщност е реакция на друго подобно сливане – това между канадската Bombardier и европейската Airbus, да доведе до окончателно затвърждаване на водещите позиции на двата колоса Boeing и Airbus в света на гражданското самолетостроене.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Дизайн, изграждане и поддръжка на уеб сайтовеПовече в Новини
Ирански товарен Boeing 707 се разби при кацане на погрешно летище

Израелски F-15 загуби фонара си на височина от 9000 метра

Откриха телата на загиналите пилоти при катастрофата от 9 януари

Затвори