Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Бомбардировачът Northrop Grumman B-21 започна наземни тестове

Новият американски бомбардировач Northrop Grumman B-21 Raider е забелязан да провежда тестове за рулиране в Палмдейл, Калифорния, разкривайки първия, макар и далечен поглед върху задната част и изходящия ръб на новата машина.

Началото на наземните тестове поставя още един крайъгълен камък по пътя към планирания първи полет до края на годината.

Въпреки секретността около програмата, военновъздушните сили на САЩ позволиха на служителите на Northrop да дефилират с B-21 и не се поколебаха официално да обявят началото на наземните тестове. Те все пак не предоставиха други подробности за близките си планове, но началото на наземните тестове е знак, че първият полет може да е само след дни.

Да припомним, че през 1989 г. родоначалникът на Raider – бомбардировачът B-2 – започна нискоскоростни тестове за рулиране на 10 юли. Високоскоростните тестове започнаха само три дни по-късно, а първият полет последва на 17 юли.

Представители на военновъздушните сили и Northrop обаче не дават никаква информация за темпото на планираните тестове, водещи до дългоочаквания първи полет.

„Ние сме малко двусмислени, защото знаете, че в света на авиацията и журналистите, които искат да знаят кога ще е първият полет, противникът също очаква да чуе това. Затова и всъщност не даваме подробности за това колко още имаме“, заяви Том Джоунс, президент на сектора за аеронавтични системи на Northrop, пред изданието Aviation Week миналия месец.

Източник: Aviation Week
Снимка: Northrop Grumman