Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Боинг 767 на Air Canada се върна и извърши аварийно кацане в Мадрид

Вчера самолет Boeing 767-300, току-що излетял от летище Барахас в Мадрид за полет до Торонто, се наложи да се върне обратно за аварийно кацане, след авария в единия от двигателите.

Първоначално полетът на Air Canada номер AC837 е трябвало да излети в 12:55, но излитането е забавено поради забелязан дрон в района на летището, който е забавил и много други полети. Излитането започва едва около два часа по-късно, в 14:57 местно време, но още при отлепянето от пистата пътниците чуват звук от удар, а в салона, по споделена в Туитър информация от самите пътници, се разнася мирис на изгоряла гума.

Пилотите се свързват с наземния контрол и съобщават за авария в единия двигател, като предположението било че поне една от всичко десетте гуми на самолета се е пръснала при излитането и парчета от нея са били засмукани от двигател.

Пилотите решават да се върнат обратно на летище Барахас за аварийно кацане, но както може да се предположи, зареденият за дългия полет до Торонто самолет е трябвало или да изгори, или да източи излишното гориво, преди да предприеме аварийното кацане.

Въпреки аварията в единия двигател, самолетът очевидно е бил под пълен контрол, защото пилотите решават за изведат машината в зона за изчакване, където да изгорят излишното гориво, вместо да го източат, което те очевидно счели за по-рисковано в района на гъсто населения Мадрид.

Междувременно изтребител F-16 от военновъздушните сили на Испания излетял и се приближил до летящия само с един работещ двигател Boeing 767 за визуална инспекция, която показала че машината няма видими сериозни щети по колесника.

След над четиричасово кръжене над Мадрид, в крайна сметка, в около 19:30 местно време, самолетът успешно се приземил на летището в Мадрид, а чакащите около пистата няколко пожарни коли и десетки линейки не се наложило да се намесват.

Всичките 128 пътници на борда са невредими и са били настанени от авиокомпанията в хотел, до организирането на нов полет до Торонто с друга машина.