Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията Изграждане и поддръжка на уеб сайтове

Боинг извършиха успешен тестов полет на електросамолет с вертикално излитане

От компанията Aurora Flight Sciences, дъщерна фирма на гиганта Boeing, съобщиха че миналата сряда са извършили успешен първи тестов полет на нов, изцяло електрически, автономен самолет.

Изграждане и поддръжка на уеб сайтове

Машината всъщност представлява “хибрид” между мултикоптер и самолет. За вертикалното излитане и кацане се грижат осем електромотора, работещи по схемата на мултикоптер. Веднъж във въздуха обаче се включва още един мощен електромотор с тикащ винт на опашката, който дава на летателния апарат хоризонтална скорост, позволяваща подемната сила да се поема от крилото.

Машината може да лети както в автономен режим, без пилот, така и пилотиран от човек в кабината. Батериите на борда осигуряват автономия (полет без зареждане) до 80 км. Размерите на машината са – дължина: 9,14 м и ширина: 8,53 м.

Засега плановете са новият летателен апарат да се използва като леко аеротакси при полети в градска среда – между хеликоптерните площадки на небостъргачите или от и до близките летища. В сравнение с изполваните в момента за същите цели хеликоптери, новата машина ще предложи по-ниски разходи, по-малко шум, и практически отсъстващо замърсяване.

Изграждане и поддръжка на уеб сайтове