Letene.com - Портал за летене и новини от авиациятаУеб сайтове за шампиони

Боинг извършиха успешен тестов полет на електросамолет с вертикално излитанеОт компанията Aurora Flight Sciences, дъщерна фирма на гиганта Boeing, съобщиха че миналата сряда са извършили успешен първи тестов полет на нов, изцяло електрически, автономен самолет.

Машината всъщност представлява „хибрид“ между мултикоптер и самолет. За вертикалното излитане и кацане се грижат осем електромотора, работещи по схемата на мултикоптер. Веднъж във въздуха обаче се включва още един мощен електромотор с тикащ винт на опашката, който дава на летателния апарат хоризонтална скорост, позволяваща подемната сила да се поема от крилото.

Машината може да лети както в автономен режим, без пилот, така и пилотиран от човек в кабината. Батериите на борда осигуряват автономия (полет без зареждане) до 80 км. Размерите на машината са – дължина: 9,14 м и ширина: 8,53 м.

Засега плановете са новият летателен апарат да се използва като леко аеротакси при полети в градска среда – между хеликоптерните площадки на небостъргачите или от и до близките летища. В сравнение с изполваните в момента за същите цели хеликоптери, новата машина ще предложи по-ниски разходи, по-малко шум, и практически отсъстващо замърсяване.

Не пропускайте да следвате страницата ни във Facebook!


Сайт за Вашата сватбаПовече в Новини
Трима души загинаха при катастрофа на бомбардировач Ту-22

Луфтханза празнува 50-годишнината от своя първи Boeing 747

Торнадо удари Анталия. Летището е сериозно засегнато.

Затвори