Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Издирват се собствениците на изоставен MD-87

Ръководството на мадридското летище Барахас издирва собствениците на изоставен McDonnell Douglas MD-87. Самолетът е очевидно в добро състояние (ако се съди по снимката), но не е бил пипан от години и заема ценно място от и без това ограничените площи на летището.

Властите на летището съобщават, че ако собственикът не се яви до седмица и не заплати натрупалите се суми за наем на летищни площи, машината ще бъди продадена на търг. Според американски сайт за подобни търгове, цената на машината може да се очаква в порядъка между 4,8 и 5 милиона долара.

Историята на самолета сочи, че през 1990 е бил закупен от Iberia, а 18 години по-късно е бил продаден на чартърната компания Pronair. След фалита на тази компания през 2010 обаче, машината е била придобита от карго компанията Saicus Air, която пък от своя страна я е отдала под наем на друга компания, чиито следи се губят.

Това всъщност не е първи подобен случай. Наскоро летищните власти от летището в Куала Лумпур издирваха собствениците на цели три товарни Boeing 747, които бяха изоставени с години на летището. След като не ги откриха и опитаха да продадат машините на търг, оказа се, че те единствено могат да отидат за скрап. За съжаление явно излиза, че да изоставиш самолета си е по-евтино и по-лесно, отколкото да го предадеш за скрап …