Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Блестящо завърши мисията си космическия кораб на SpaceX Dragon

След като на 8 април в 23 часа и 43 минути българско време американската компания SpaceX изстреля ракетата носител Falcon 9 с товарен кораб CRS-8 Dragon, а минути по-късно осъществи за първи път успешно връщане на Земята на първата степен на кораба върху морска платформа в океана, вчера в 16:57 българско време 3-тонният товарен модул, който SpaceX изведе в орбита, се скачи с Международната космическа станция.

Нека припомним, че проектът SpaceX цели разработването на многократно използваеми ракети-носители, а през декември миналата година успешно извърши меко кацане на ракетата носител, в непосредствена близост до стартовата площадка в Кейп Канаверал.

Новото в случая е, че сега кацането на ракетата-носител се извърши върху радио управляема платформа, плаваща във водите на Атлантическия океан. Новият метод за връщане на ракетата-носител на земята още повече намалява цената за еднократно изстрелване на полезен товар, тъй като траекторията, която следва връщащата се на земята степен от ракетата е съществено по-къса, в сравнение с траекторията, която би я върнала близо до стартовата площадка.

Концепцията за кацане в океана носи и допълнителен елемент на сигурност, тъй като платформата, на която каца ракетата носител, е подвижна и може да бъде придвижена на място, оптимално съобразено с траекторията на връщащата се на земята ракета носител.

Важно е да се знае, че макар добре известните ни "Космически совалки" също да бяха концепция за многократно използваеми космически кораби, при тях първата степен на ракетата носител отново беше "за еднократна употреба" и тя изгаряше в атмосферата или се разбиваше във водите на Океана.

Кацането на ракетата-носител

Скачването с МКС

Споделете в ...