Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Virgin Orbit планира да утрои капацитета си за изстрелване на спътници

Компанията на Ричард Брансън „Virgin Orbit“ планира да утрои капацитета си за изстрелване на сателити, придобивайки още два специално оборудвани самолета Boeing 747-400. Те ще допълнят възможностите на засега единственият самолет с име „Cosmic Girl“ (Космическо момиче) на компанията, способен да извежда във високите слоеве на атмосферата ракетата „Launcher One“, откъдето тя стартира и извежда в ниска околоземна орбита комерсиални и военни сателити.

В изявление на компанията е казва, че Virgin Orbit ще придобие новите два Boeing 747-400, „за да посрещне нарастващите нужди на американската национална сигурност за изстрелване на сателити“.

Първият от новопридобитите два самолета ще бъде изцяло преоборудван и модифициран от фирмата за аерокосмически и отбранителни технологии „L3Harris Technologies“, като доставката се очаква да стане през 2023.

Според L3Harris, новите Боинги ще бъдат и с нова товарна конфигурация, която ще позволи на Virgin Orbit да доставя със същия самолет не само самите ракети Launcher One, но и цялото наземно поддържащо оборудване, нужно за изстрелването. По този начин Virgin Orbit ще може да се приближи до клиента и да стартира от практически всяко по-голямо летище в удобна близост до производителя да оборудването, което ще се извежда в орбита.

„Радваме се да помогнем в разширяването на иновативния флот на Virgin Orbit, така че те да могат да обслужват своите клиенти в по-голям обем и с повече гъвкавост“ завършва изявлението на L3Harris Technologies.

L3Harris Technologies бяха компанията, която преоборудва първия (и засега единствен) самолет 747-400 „Cosmic Girl“, който е изпълнил до момента три търговски изстрелвания и е извел в орбита 26 спътника, собственост на комерсиални, правителствени и военни клиенти на Virgin Orbit.

Очаква се първата за тази година мисия на действащия „Cosmic Girl“ да стартира от летище Корнуол в Обединеното кралство през втората половина на 2022 г.

Снимка: Virgin Orbit/Greg Robinson

Споделете в ...