Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Virgin Galactic успяха да изведат своята „совалка“ в космоса

След дълъг и осеян с несполуки път, компанията Virgin Galactic най-после успя да изпрати своята совалка Unity в космоса.

В ранното утро на 13 декември пътническия космически кораб VSS Unity използва своя ракетен двигател по-дълго от всякога и успя да надмине височина от 80 000 метра, считана от NASA за началото на космоса.

Virgin Galactic пресякоха тази граница за първи път в своята 14-годишна история. Крайната цел е да даде на космическите пътешественици възможност да се почувстват астронавти, като изпитат усещането за безтегловност и се озоват в условия, близки до космически полет.

Virgin Galactic разработва този проект още от 2016 година, когато за първи път представи VSS Unity. Компанията направи множество тестови полети, с които постепенно постигаше все по-големи височини, докато сутринта на 13 декември VSS Unity достигна височина от 82 700 метра при максимална скорост Mach 2,9.

Virgin Galactic заявиха, че за поставянето на този рекорд ракетният двигател на совалката е работил в продължение на 90 секунди, но това време може да бъде увеличено, тоест и достигнатата височина може да бъде увеличена.

Да припомним, че за разлика от другите космически кораби, изстрелвани с ракети носители, пътят на VSS Unity до космоса е съвсем различен. Корабът се издига до височина 14 000 метра чрез огромния самолет White Knight Two, след което VSS Unity се разкача от него и включва своя двигател, за да достигне максимална височина. След достигането на нужната височина и изключването на ракетния двигател, в продължение на няколко минути пасажерите изпадат в безтегловност, след което двигателят отново се задейства и космическият самолет каца на обикновена самолетна писта.

Компанията сподели, че вече е продала всички билети за първия полет при цена $250 000 единия. Много знаменитости, включително Аштън Кътчър и Том Ханкс твърдят, че имат билети за първия полет.

Основателят на компанията Ричард Брансън планираше да извърши първия комерсиален полет на своята совалка още през 2009 година, но редица неудачи, включително и катастрофа през 2014, в коята загина единият от пилотите, съществено забавиха проекта.

Самолетът- носител White Knight Two (Бял Рицар II)