Letene.com - Портал за летене и новини от авиацията

Virgin извършиха успешен втори полет на совалката SpaceShipTwo от своя нов космодрум

Миналия четвъртък (25 юни 2020) компанията на Ричард Брансън Virgin Galactic извърши успешен втори тестов полет на своята „туристическа“ космическа совалка SpaceShipTwo Unity от новия им космодрум в щата Ню Мексико, наречен „Spaceport America“ (в превод – Космическо пристанище Америка).

Космическият апарат SpaceShipTwo, пилотиран от опитните тест пилоти Марк Стъки и Майкъл Мазучи, излетя, прикрепен към крилото на своя „самолет-носител“ с името „Eve“ (в превод – Ева, или „Навечерие“), пилотиран от техните колеги Никола Песил и Сиджей Стъркоу (Nicola Pecile, CJ Sturckow).

Специализираният самолет „Eve“ изведе малката туристическа совалка на височина от 51 000 фута (15 500 метра), откъдето космическият апарат беше отцепен от своя носител и започна своя собствен полет.

За разлика от стандартната процедура, при този тест не беше запуснат ракетния двигател на SpaceShipTwo Unity, а целият полет беше извършен в режим на планиране (безмоторно летене) с цел да бъдат изпробвани маневрените характеристики на апарата при високи скорости на планиране.

Совалката достигна скорост Mach 0.85 (85% от скоростта на звука или около 1000 км./ч.), при която пилотите успешно извършиха серия от маневри, преди да кацнат обратно в Spaceport America. Всички данни от полета тепърва ще бъдат анализирани и съпоставени с тези от първия такъв полет, извършен на 1 май тази година.

Този полет се счита за поредната (и вероятно последна) крачка, преди първия реален суборбитален полет на совалката Unity от „Spaceport America“.

Да припомним че, за разлика от космическите системи на SpaceX, концепцията на Virgin Galactic е доста по-опростена и насочена предимно към космически туризъм и евентуално предоставяне на възможност за свръхбързи транспортни услуги през суборбиталното пространство.

Идеята на бизнесмена и визионер Ричард Брансън, който стои зад Virgin Galactic, е осем-местната космическа совалка да може, с помощта на ракетния си двигател, да се издигне до височини до и над 100 000 метра, което ще позволи на пътниците и екипажа да изпитат усещането за безтегловност и практически да се почувстват в Космоса, макар по същество да не излизат в околоземна орбита.

Другата идея на Брансън е, тъй като космическият апарат на практика се издига почти до безвъздушното пространство, или по-точно до височини, в които въздухът с е изключителна ниска плътност, възможните скорости на апарата могат да достигнат 3000 мили в час (4800 км./ч.), което би позволило полети между две точки от Земята при недостигани досега за комерсиални транспортни средства скорости.

Засега „билетът“ за такъв суборбитален полет струва 250 хиляди долара, а резервациите за първите полети са вече хиляди.https://www.youtube.com/watch?v=fXcmzmWXZmw

Споделете в ...